Nationale Antidrugsraad valt nu onder kabinet president

ifMinister Michel Blokland van Volksgezondheid heeft gistermiddag De Nationale Antidrugsraad geïnstalleerd. Deze raad, die nu valt onder het kabinet van de president, bestaat uit 9 leden en wordt voorgezeten door Dayasankar Mathoera, directeur van het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS). De dagelijkse uitvoerende taken vallen onder het ministerie van Volksgezondheid. De raad zal per kwartaal schriftelijk verslag moeten uitbrengen aan president Desi Bouterse. Minister Blokland sprak gisteren over een belangrijk moment. De drugsproblematiek moet grondig en goed aangepakt worden. Volgens Blokland treft het drugsprobleem de totale samenleving.
In 1998 werd de Nationale Antidrugsraad, die bestaat uit vertegenwoordigers van verschillende ministeries en non-gouvernementele organisaties (ngo’s), in het leven geroepen. De NAR is belast met het adviseren van de regering inzake het nationaal drugsbeleid, in het bijzonder met betrekking tot de implementatie van het Nationaal Drugsmasterplan 2011 – 2015. Het evalueren van de effecten van het algemene beleid op het gebied van het drugsbeleid en het superviseren van een epidemiologisch controlesysteem inzake het nationaal drugsgebruik, welk systeem trends in drugsgebruik en drugsverkeer zal onderzoeken en vergelijken, zijn ook taken. Andere taken hebben betrekking op het analyseren van epidemiologische informatie inzake het nationaal drugsgebruik en drugsverkeer, het identificeren van beleidsimplicaties op basis waarvan het beleid geformuleerd zal worden, het sturen van de implementatie van effectieve strategieën gericht op de vermindering van de vraag naar drugs, het verstrekken van drugsgerelateerde informatie en het monitoren van het netwerk van gouvernementele en non-gouvernementele organisaties (ngo’s) die zich bezighouden met het reduceren van de vraag naar drugs. De NAR coördineert alle contacten tussen Suriname en regionale, continentale en internationale instituten en organen die betrokken zijn bij het reduceren van de vraag naar drugs en ondersteunt studies en onderzoekingen met betrekking tot drugsgebruik. De NAR gaat samenwerkingsverbanden aan met nationale instituten die zich bezighouden met bestrijding van drugshandel en drugscriminaliteit. Het uitvoerend bureau wordt gesuperviseerd door de Nationale Antidrugsraad.
Nieuwbakken voorzitter Mathoera merkte gisteren op dat de leden in feite eerder aangesteld hadden moeten worden. ‘Terwijl wij wachtende waren, is onverkort het werk voortgezet. Wat is uitgebleven, is de coördinatie van het geheel.’ Mathoera sprak gisteren over een dynamische raad die eensgezind te werk zal gaan.
Widjai Ganesh

error: Kopiëren mag niet!