Prijs huurhuizen blijft komende jaren stabiel

Makelaar Rudy Arjoen ziet geen beweging op de huizenmarkt waardoor de prijzen van huurhuizen de komende jaren kunnen stijgen. Ook niet van de duurdere woningen in de zogenaamde elitebuurten. ‘De prijs hangt af van vraag en aanbod. De vraag naar dure huurwoningen is er momenteel niet, terwijl het aanbod ook aan de lage zijde is. Mensen willen geen risico nemen om dure huizen te bouwen voor verhuur als er geen vraag is voor lange termijn’, legt Ardjoen uit. ‘De duurdere huizen worden niet gehuurd door Surinamers, want die verdienen geen salaris hier om meer dan Euro 2000 uit te geven voor een huurhuis. Of dan moet je een inkomen uit het buitenland hebben of een topbaan. Mensen met een topbaan bouwen of kopen liever een eigen huis.’
Arjoen gelooft ook niet dat de vraag naar duurdere woningen zal toenemen als vanwege de investeringen in de goudsector en bij de bouw van raffinaderij van Staatsolie, personen uit het buitenland zich hier gaan vestigen. ‘Als de gasten voor korte termijn naar Suriname komen, kiezen ze liever voor een hotel, waar ze niet hoeven te koken of het huis schoon te maken. Als ze in het binnenland gaan werken, kiezen ze liever dichtbij de mijn te blijven dan in Paramaribo en omstreken. Ze passen zich aan de omstandigheden hier aan.’
De makelaar vertelt dat er een grote vraag en groot aanbod is naar huizen in de middenklasse, waar man en vrouw werken. ‘De vraag en aanbod naar huizen in de klasse Euro 200 tot Euro 350 is het grootst. Deze woningen zijn representatief en voldoen aan de eisen van de middenklasse. Als man en vrouw ongeveer SRD 1500 per maand verdienen, kunnen ze dit wel betalen’, zegt Ardjoen. Woningen beneden de Euro 200 zijn van minder goede kwaliteit, de zogenaamde erfwoningen. De vraag hiernaar is ook groot, maar het aanbod is matig.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: