Artiesten klaar voor Nina Simone (A)Live in Suriname

Artiesten klaar voor Nina SimoneDe artiesten die spelen in de bijzondere muzikale theatervoorstelling ‘Nina Simone (A)Live’ zijn  er al helemaal klaar voor. Het stuk wordt van vrijdag 18 tot en met dinsdag 22 januari 2013 vijf keren opgevoerd in On Stage Theater. Stichting The Back Lot en MC Theater hebben ervoor gezorgd dat het stuk in Suriname wordt opgevoerd. De legendarische Nina Simone komt weer even tot leven in het theatraal concert ‘Nina Simone (A)Live’. Het stuk  geeft  het  excentrieke  leven  weer van  de  gedreven  en  inmiddels  legendarische  pianiste.  Onstuimig  en onhandelbaar, gedreven in haar strijd voor rechtvaardigheid, weerklinkend in haar muziek, behoorde zij vanuit  haar eigen muzikale wereld tot de vechters voor gelijke burgerrechten in Amerika. The Back Lot is er dan ook  trots op dat deze voorstelling ook in Suriname te zien zal zijn. In Nina Simone (A)live gaan zeven makers/performers op zoek naar het verhaal achter de muziek, op zoek naar Nina  en  de  Nina  in  henzelf. Liesbeth  Peroti,  Sabrina  Starke,  Alwin  Lewis  en  Aisa  Winter  –  allen  van  Surinaamse afkomst  –  schitteren  naast  muzikant,  theatermaker en  kunstenaar  Hans  Dagelet,  DJ  LOVESUPREME  en  zanger, muzikant  en  producer  Wudstik  (Jermain  van  der  Bogt)  in  het  theaterstuk.
Tijdens  de  indrukwekkende  voorstelling wordt in vertelling, zang en dans het leven van de diva Nina Simone door de spelers en muzikanten opgevoerd. Het script van de voorstelling is op een bijzondere manier opgebouwd; zo dienen de songs van Nina Simone  als  rode  draad  en  vormen  citaten  uit  haar  concerten,  interviews  en  geschriften  het  geraamte  van  de voorstelling. Nina Simone behoort tot de meest aansprekende pianisten van de vorige eeuw die in het bijzonder in de jazz en geëngageerde wereld met haar eigenzinnige repertoire een grote schare liefhebbers aan zich wist te binden. Haar grote persoonlijke inzet, de openhartigheid waarmee ze over haar leven sprak en zong, zijn kenmerkend voor haar karakter en gedrag. Haar hele leven vocht Nina Simone voor het recht om zelf te bepalen wie en wat ze was. Niet gemakkelijk voor iemand die ‘veertig miljoen aanbidders op de rug torst’. Een turbulent leven bracht dit ‘wonderkind’ uiteindelijk naar Europa waar zij leefde in zowel Nederland als Frankrijk en Zwitserland. Een excentrieke diva die niet  alleen  met  haar  betoverende  stem  een  meesterlijk  repertoire  aan  ons  achterliet,  maar  ook  een  reeks  aan anekdotes, vaak ook pijnlijk. Het script van de voorstelling Nina Simone (A)Live is op een bijzondere manier opgebouwd. De songs van Nina Simone dienen als rode draad. Citaten uit haar concerten, interviews en geschriften, die door Maarten van Hinte theatraal  zijn  bewerkt,  vormen  het  geraamte  van  de  voorstelling.  De  regie  is  in  handen  van  Marjorie  Boston (artistiek directeur van MC), onder meer bekend van de theatervoorstelling PUSH die in 2007 zowel in theaters als op middelbare scholen in Paramaribo werd vertoond. Als voorbereiding op het maken van de voorstelling, las van Hinte alle boeken die er over Nina Simone te krijgen zijn, luisterde hij alle opnames waar hij zijn oren bij in de buurt kon krijgen en keek hij zoveel mogelijk films. “Dat theatrale  van  Nina  Simone,  dat  gebruiken  we  in  de  voorstelling.  De  voorstelling  wordt  gespeeld  in  een concertsetting uit de jaren zeventig met ruimte voor contact met het publiek.” Voor de teksten putten Van Hinte en Boston (de regisseur) onder meer uit de verhalen die Nina Simone tussen de nummers door aan het publiek vertelde.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: