‘Totale chaos Minov door incompetente leiding’

‘Het hoger onderwijs wordt op dit moment op een verschrikkelijke manier gesaboteerd door het ministerie van Onderwijs’, menen deskundigen. Raymond Sapoen moest bij de reshuffling van de president plaats maken voor Shirley Sitaldien. Er werd een Task Force Onderwijs in het leven geroepen onder leiding van Eddy Jozefzoon, die een paar dagen geleden is ontmanteld. Jozefzoon is blijkbaar tot de ontdekking gekomen dat het moeilijk is om mensen op één lijn te krijgen, achter één gedachte. Een mogelijk andere reden is dat het blijkbaar niet is gelukt om alle neuzen binnen de task force dezelfde kant op te krijgen. ‘Er is door de inmiddels ontmantelde task force veel beloofd, doch uiteindelijk is er bitter weinig gerealiseerd.’
De jurist/econoom Guillermo Samson zei in het RBN actualiteitenprogramma ‘Rashied Pierkhans’s Kal Aaj Aur Kal’ dat hij de plannen van Jozefzoon ‘met zwaard en vuur heeft bestreden’, omdat ze onhaalbaar zouden zijn op korte termijn. Jozefzoon zou eind december aan Samson hebben laten doorschemeren dat de eerdere kritieken van de econoom/jurist op de task force en de minister terecht waren. Samson heeft hem toen duidelijk gemaakt dat hij de samenleving heeft opgescheept met een minister waar we geen kant mee opkunnen. De minister heeft in een overheidskrant onder andere beweerd dat Minov terug kijkt op een jaar van onderwijsvernieuwingen en ze heeft veel punten aangehaald die volgens Samson gebakken lucht zijn en niet gerealiseerd.
Samson haalt keihard uit naar onder andere medewerkers op het ministerie die hij ‘fossielen’ noemt. ‘Dat zijn heel oude mensen met ervaring, doch die in hun leven niets fatsoenlijk in de samenleving hebben gepresteerd.’ Samson zei dat er mensen rondlopen die miljoenen Amerikaanse dollars over de balk hebben gegooid bij het mislukte experiment van het elfjarige basisonderwijs. ‘De minister laat zich niet omringen door kader, maar mensen met een hoofdakte en die moeten gaan beslissen over het universitair en het honger beroepsonderwijs. Het kader om de minister heen frustreert het geheel.’ Zelfs Jozefzoon zou aan Samson gezegd hebben dat het onderwijs in een dieper crisis is dan men zou willen geloven.
Opiniepeiler John Krishnadath  zei in hetzelfde programma dat de punten die de Task Force Onderwijs had aangekaart om aan te pakken, allemaal valide punten waren, waaraan gewerkt moest worden. Zijn kritiek gaat uit naar de manier van aanpak van de punten die al een kwart eeuw ons onderwijs teisteren. De timetable om bijvoorbeeld schoollokalen bij te bouwen was onrealistisch. ‘De voorzitter van de task force heeft in feite gezegd, dat het enige wat hem gelukt is, het kopen van boeken is.’ Krishnadath zegt  dat er een begin is gemaakt met het bijbouwen van leslokalen en dat is op een gegeven moment ook gaan hangen, omdat er problemen waren met het uitbetalen van de aannemers. ‘Overall is er bitter weinig gerealiseerd. Jozefzoon heeft zelf in zijn verklaring aangegeven dat het onderwijs zich in een crisissfeer bevindt en dat terwijl hij zelf de commissie heeft opgezet, voorgezeten en vorige week heeft opgedoekt. Met andere woorden wil Jozefzoon zeggen’, meent Krishnadath, ‘dat zijn commissie niets heeft kunnen bereiken en hij laat het onderwijs achter in een nog grotere crisissfeer dan waarin het zich al bevond. De task force had blijkbaar te kampen met veel interne strubbelingen en er was ook verschil van mening met de minister en haar kader op het ministerie. Waarschijnlijk heeft men daarom het bijltje er bij neergegooid, want men is niet verder gekomen dat het bestellen van boeken.’
‘Het is toch onmogelijk dat leerkrachten gaan bepalen wat voor boeken men zal moeten aanschaffen. Er moet een onderwijsbeleid zijn dat aangeeft welke richting men wil opgaan en op basis daarvan gaan we onze leerprogramma’s afstemmen. Opmerkelijk is dat Jozefzoon in zijn verklaring aan heeft gegeven dat hij gefaald heeft. Hij is mede debet aan het falen van de task force, maar hij heeft zichzelf in de verklaring een zachte landing gegeven’, meent Krisnadath. Minister Shirley Sitaldien krijgt een bolwassing van Samson die zegt dat de minister is binnengebracht door Jozefzoon. ‘Op een gegeven ogenblik begon de minister hem te bestrijden en mensen binnen de task force tegen elkaar uit te spelen. Dat is een zeer ongezonde situatie om beleid verder te gaan uitvoeren. Er zit een aantal beleidszaken op springen dat dringend aangepakt moet worden. Ik zie dat op korte termijn niet gebeuren, tenzij, zoals ik vermeen, de president van plan is binnenkort mensen de laan uit te sturen. Dan is en nog twee en een half jaar over om een basis te leggen om zaken binnen het onderwijs gedaan te krijgen, om beleid te maken’, zegt Samson.

error: Kopiëren mag niet!