Privatiseringsproces bananensector in vergevorderde fase

Het privatiseringsproces bij de Stichting Behoud Bananensector is in vergevorderde fase. Dagblad Suriname verneemt van een lid van de raad van commissarissen (rvc) dat een evaluatiecommissie zich momenteel buigt over de eindvoorstellen van de geïnteresseerde bedrijven. Deze commissie zal binnenkort hierover verslag doen aan de regering en aandeelhouders. Het is bekend dat de Belgische groenten- en fruitgigant Univeg belangstelling toont in de overname van SBBS. Het Europees bedrijf heeft zijn interesse sinds 2007 kenbaar gemaakt. Univeg opereert in 25 landen en is één van de grootste fruit- en groentedistributeurs in de wereld met een omzet van € 3.3 miljard. Naast Univeg blijkt ook het Franse fruitbedrijf Fruitiere interesse te hebben in het Surinaams bacovebedrijf. Compagnie Fruitiere heeft 60 % van de fruitproductie van Afrika in handen.
De bij SBBS Jarikaba opererende vakbond onder leiding van Mikel Sallons volgt het proces van verkoop van de onderneming. De vakbond heeft vorig jaar een gesprek gehad met vertegenwoordigers van Univeg die in verband met de privatisering zich oriënteerden op de SBBS-plant. Het is bekend dat het parlement tijdens de ACP-EU halfjaarlijkse vergadering vorig jaar november in Paramaribo gepleit heeft voor donorondersteuning van de bananensector. DNA-lid Henk Ramnandanlal zegt dat gepleit is voor 12 miljoen euro donormiddelen om het staatsbedrijf SBBS concurrerend te maken op de wereldmarkt voor fruit. Het ligt aan Suriname om projecten in te dienen om in aanmerking te komen voor deze donormiddelen. Het is te begrijpen dat de donorhulp wegvalt zo gauw het staatsbedrijf in particuliere handen is overgegaan.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: