Gregory Rusland: ‘Niets aan de hand met PPA-deal Staatsolie’

Ex-minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen spreekt tegen als zou hij de NV EBS moedwillig hebben gemanoeuvreerd in een schuldpositie. EBS-directeur Kenneth Vaseur maakte hiervan gewag in zijn relaas op een onlangs gehouden persconferentie. Volgens Vaseur zou de voormalige NH-bewindsman het energiebedrijf hebben opgezadeld met een slechte PPA-deal  met Staatsolie. Rusland zegt aan Dagblad Suriname aan Staatsolie te hebben gevraagd een investering te plegen voor het opwekken van een extra 14 megawatt elektriciteit. De EBS zou dan in tijd van nood gebruik kunnen maken van het vermogen van het bedrijf. Staatsolie was op dat moment bezig met de bouw van een krachtcentrale die 28 MW zou opleveren. Het bedrijf zou dat echter gefaseerd doen, waarbij eerst 14 MW opgewekt zou worden. Rusland zegt dit besluit genomen te hebben, daar er voldoende indicaties waren dat de samenleving in 2010/2011 op een gegeven ogenblik zonder stroom zou komen te zitten. De overheidsinterventie via Staatsolie was op dat moment de optie die open lag om snel te kunnen inspelen op het voorspelde stroomtekort. Staatsolie eiste als commercieel bedrijf echter garanties voor de levering van energie. ‘Hierin werd voorzien middels de Power Purchasing Agreement (PPA)’, zegt Rusland.
De ex-bewindsman vindt het jammer dat Vaseur de zaken zo vertekend naar voren brengt. ‘Als de huidige leiding van de EBS anders denkt over de PPA dan moet ze met de overheid in gesprek treden.’ Vaseur deelde voorts mee dat de ex –NH-bewindsman  de vorige EBS-leiding gedwongen  had een tweede PPA te tekenen met Staatsolie. Dat zou hij een dag voor zijn aftreden als minister hebben gedaan. Rusland zegt dat hij nimmer zo onverantwoordelijk zou zijn om enkele dagen voor zijn aftreden zwaarwichtige beslissingen te nemen. Dat is ook de reden dat hij onder andere de Newmont-onderhandelingen heeft gelaten voor de nieuwe regering. De eerst PPA duldde geen uitstel, omdat de samenleving anders in 2010 in het donker zou komen te zitten. Staatsolie had bovendien alle benodigde infrastructuur gereed om de benodigde extra energie op te wekken.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: