Kruidendokter veroordeeld tot 5 maanden cel

Marsha Martodinomo, een ‘kruidendokter’, werd gisteren veroordeeld tot 5 maanden cel. Zij heeft zich schuldig gemaakt aan verduistering. De verdachte hield de benadeelde voor dat zij een kruidendokter is. Een kleinzoon van de benadeelde was ziek. Volgens de verdachte moest hij een kruidenbad nemen. Op een bepaald moment zei de kruidendokter dat het leven niet goed ging tussen de benadeelde en zijn vrouw. Hiervoor had zij de benadeelde sieraden gevraagd om te bewerken. Dit zou ervoor zorgen dat zij hun leven weer als normaal zouden kunnen leiden. Aan de zoon van de benadeelde hield Martodinomo voor dat hij niet goed omging met geld. Hij moest het geld dat hij bij zich had aan de verdachte afstaan. De zoon gaf SRD 2000 aan de verdachte.
Een paar dagen later vertelde de verdachte aan de benadeelden dat hun geld en sieraden in de rivier was gevallen. Zij beloofde de benadeelden hen te zullen vergoeden. De benadeelden deden op een bepaald moment aangifte bij de politie. De verdachte bekende bij de politie dat zij de sieraden en het geld had aangenomen. Uit het politioneel onderzoek blijkt dat de verdachte een gokverslaafde is. Zij heeft dat geld en de opbrengst van de sieraden verbrast in een casino.
Advocaat Robby Neslo betoogde dat de overheid een taak heeft om gokverslaafden tegen te houden. De verdediging gaf ook aan dat de verdachte in het cellenhuis verschrikkelijk ziek was geworden. Hij verzocht de rechter om rekening te willen houden met de door hem aangehaalde omstandigheden. De dochter en de echtgenoot van de verdachte waren niet op de hoogte van de gokverslaving. Zij zijn bereid de schuld af te lossen.
Kantonrechter Albert Ramnewash achtte verduistering wettig en overtuigend bewezen. Hij nam het de verdachte kwalijk dat zij op deze wijze mensen heeft bewogen tot afgifte van sieraden en geld. Hij veroordeelde Martodinomo tot een gevangenisstraf van 10 maanden, waarvan 5 voorwaardelijk met aftrek, en een proeftijd van 3 jaar. Omdat de rechter geen zicht had op de schade liet hij het aan de verdachte over om de schuld te betalen.
Saskia Bandhan 

error: Kopiëren mag niet!