Wie gedacht had dat de NPS in paniek zou geraken door de Idos-opiniepeiling van december 2012, vergist zich deerlijk. ‘De partij is niet van haar stuk te brengen. Bovendien is de peiling een momentopname en zijn de geïnterviewden ondervraagd in een periode waarbij de nieuwe gouddeals met veel bravoure zijn bekendgemaakt’, laat Gregory Rusland in een reactie optekenen door Dagblad Suriname. ‘Er heerste grote euforie in de samenleving kort na het bekend worden van deze deals.’ Dat heeft volgens Rusland vast en zeker meegespeeld in het gedrag van de geïnterviewden en daardoor ongetwijfeld de uitkomsten van de meting beïnvloed. ‘Dit alles heeft natuurlijk gewerkt in het voordeel van de regerende NDP.’ De uitkomsten van de Idos-peilingen werden zaterdag bekend gemaakt in het RBN-programma Rashied Pierkhans Kal Aaj Aur Kal.
De NPS-voorzitter wijst er op dat indien het opinieonderzoek gedaan was na het bekend worden van de grote corruptiezaken, zoals de uitgifte van de 600.000 om 90.000 hectare bosbouwconcessies aan respectievelijk een Palu- en NDP-topper, de resultaten er klaarblijkelijk ook anders zouden uitzien. Maar de NPS-voorzitter blijft nuchter. Hij neemt de Idos-peiling daarom serieus. De peiling laat volgens hem zien dat de NDP kan bogen op een vaste harde kern van kiezers. ‘Voor onze partij betekent dit signaal dat er behoorlijk wat werk aan de winkel is’, zegt de partijvoorzitter. ‘De NPS zal het moeten hebben van de grote groep zwevende kiezers en de jongeren.’ De partijvoorzitter laat weten dat de NPS intern reeds bezig is een duidelijke boodschap te formuleren naar deze groepen toe, om voor 2015 een goed resultaat uit de bus te halen. Rusland is van mening dat de NPS nog steeds het alternatief is voor Suriname. ‘Dat heeft de partij door de jaren heen bewezen. Wij hebben altijd een verantwoord regeringsbeleid gevoerd en hebben ook altijd voldoende kader in huis om dat waar te maken.’
Zowel politieke analisten als delen uit de gemeenschap vinden dat de verdere achteruitgang van NPS te maken heeft met de verkiezing van Rusland tot de nieuwe voorzitter. Zoals analist Samson beweert, heeft Rusland de uitstraling en kaliber niet van een Jopie Pengel en een Ronald Ventiaan. “Ik zal zeggen dat ieder mens verschilt en we hebben allemaal andere kwaliteiten. De leiding van de NPS is democratisch tot stand gekomen en de structuren zullen kwaliteiten in mij gezien hebben op basis waarvan ik ben voorgedragen als voorzitterskandidaat en ook ben gekozen tot voorzitter”, zegt Rusland.
Zoals de opiniepeilingen van Idos uitwijzen, is regeringspartij NDP van 35% gegroeid naar 41.1% in Paramaribo. Zowel DOE met 8.1% als VHP zijn groter dan NPS die 3.1% scoort. Het is voor Rusland het onderzoeken waard hoe de NDP ondanks de corruptieschandalen in groei toeneemt. ‘Zij (NDP, red.) hebben wel het voordeel dat zij voldoende financiële middelen hebben om populistische maatregelen te treffen die impact hebben op het kiezersvolk. De NPS gaat in ieder geval terug naar de achterban op zowel buurt- als wijkniveau en onderneemt verdere acties om uit het dieptepunt te geraken’, volgens de NPS-leider De NPS heeft bij de verkiezingen van 2010 ook een terugval meegemaakt waarbij de partij slechts 4 DNA-zetels heeft behaald, 4 minder dan het eerder had.