Dc Kasto treedt op tegen geluidshindernis

De districtscommissaris van Paramaribo Noord- Oost, Mohamed Kasto, zal dit jaar ernaar toe werken dat burgers zo min mogelijk last krijgen van vermakelijkheidsondernemers. Hij zegt dat hij strengere maatregelen heeft getroffen voor deze ondernemers. Bewoners van Paramaribo Noord hebben jarenlang geklaagd over de geluidshindernis die verschillende ondernemers veroorzaken. Vooral bewoners van de Gompertstraat klaagden hierover. Naar aanleiding van deze klachten heeft de dc besloten om samen met het ministerie van Handel en Industrie met een ontmoedigingsbeleid te komen. ‘Wij hebben besloten om zaken die voor enige hindernis zorgen, geen permanente vergunning te geven. Incidenteel kan dit wel, maar als men permanent vergunning wil hebben, dient men te beschikken over een ruimte die gesloten is en geen geluidsoverlast veroorzaakt’, aldus Kasto. Als voorbeeld haalt de dc aan club Touche en Zsa Zsa Zsu.
De dc zegt dat er altijd een spanningsveld zal zijn tussen ondernemers en de bevolking, omdat de bevolking altijd optimaal wil genieten van haar woongenot. ‘Dat is begrijpelijk, maar we moeten niet vergeten dat de bedrijfsactiviteiten ook nodig zijn’, meent hij. De hoofdwegen op Noord, die inmiddels bekend staan als winkelstraten, kunnen niet meer worden gered, echter zal volgens  de dc alles worden gedaan om de binnenwegen wel te redden. ‘Ik heb dit beleid al doorgenomen met het ministerie van Handel en Industrie, omdat zij ook vergunningen verstrekken en heb ze gevraagd rekening te houden met de binnenwegen en deze zoveel als mogelijk te besparen.’ De districtscommissaris van Paramaribo Noord-Oost meent dat er een verantwoordelijkheid ligt bij de bevolking zelf. Zo vraagt hij burgers die onnodig lawaai maken, auto’s voor inritten parkeren en rommel achterlaten voor anderen, rekening te houden met hun medemens. ‘Dit is meer een kwestie van opvoeding, voorlichting en mentaliteit. Het is gewoon common sense om niet voor een inrit te parkeren.’ Hij zegt dat het commissariaat ook met dit soort zaken rekening houdt en het goed stuurt.
De dc zegt dat het commissariaat ernaar toe werkt om meer te verdienen uit reclameborden die in Paramaribo staan. Momenteel verdient de Staat nauwelijks SRD 5 per dag aan een reclamebord en dit bedrag is te weinig. Hij zegt dat de Staat veel meer moet kunnen innen uit deze business. Dit jaar zal gewerkt worden aan het verduidelijken van de regelgeving met betrekking tot het plaatsen van de reclameborden, waarna de ondernemers die deze borden plaatsen, verplicht worden om een deel van de winsten terug te geven aan de Staat. De dc zegt dat zodra zijn commissariaat de level 2 certificering heeft gekregen, het over zal gaan tot een districtsverordening. Middels deze verordening zal het commissariaat in staat zijn belasting te innen die dan naar het districtsfonds zal gaan. ‘Zonder een districtsverordening kunnen we dit eigenlijk ook doen, door de ondernemers te vragen naar een donatie indien ze een vergunning willen, maar men zal ons beschuldigen van willekeur. Daarom willen we dat de regels duidelijk worden gemaakt vanuit het ministerie van Handel en Industrie, zodat we op een verantwoordelijke manier hieruit kunnen verdienen. Het innen van gelden zonder duidelijke regels is te riskant.’ Het commissariaat zou bijvoorbeeld beschuldigd worden van het nemen van smeergelden en dit wilt de dc totaal vermijden. ‘Ik denk dat we dit jaar zo ver zijn dat we over kunnen gaan tot het innen van redelijke bedragen, want de Staat moet inderdaad meer kunnen verdienen hieruit’, aldus dc Kasto.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: