In de schaduw van een kabouter

In de schaduw staan van Messi. Hoe zal dat aanvoelen? Er is maar een persoon die zwetend wakker wordt en zwaar de pest in heeft bij het horen van die naam. Cristiano Ronaldo natuurlijk. Erger voor hem was het onwaardige blik van Guardiola. Die weigerde de door arrogantie overladen, zeer zelfbewuste doelpuntenmachine, de hand te schudden; hij gunde hem eigenlijk geen blik waardig. En dat van de man die door een ieder in de voetbalwereld wordt gerespecteerd. Ik denk dat dit momenten zijn die grote jongens kunnen maken of breken. Ronaldo moet net als onze vicepresident bij zichzelf te rade gaan waarom mensen ze in heel korte tijd zo zijn gaan haten. Als Ronaldo dat door heeft zal hij een nog grotere voetballer worden dan hij nu al is. Echter, als hij overtuigd van zijn gelijk zich laat meeslepen door emoties zal hij de voetbalgeschiedenis ingaan als een megalomane klootzak op en naast het veld. Ik moet toch wel een beetje bekennen dat door de ideale schoonzoon Messi, ook Maradona een schim uit het verre verleden lijkt te zijn geworden. Een nare dorpsidioot met ‘uit den hemelen’ gegeven voetbaltalent uit de vorige eeuw. Maradona was van een tijd dat er wraak moest worden genomen op de die laffe bezetters, die Engelsen van het Argentijnse Malvinas. Rechts Argentinië stond lijnrecht tegen links. U zal het allemaal wel weten. Maradonna was nodig om het gestolen WK van Videla in 1978 goed te maken en dat heeft hij met één  vinger in de neus gedaan. Waarvoor vecht Messi eigenlijk? Voor Niets! Er is geen globaal sociaal maatschappelijke issue welke de wereld bindt; ook de economische crisis niet. Zuid-Amerika kent geen grote ideologische conflicten meer. Het is evolutie. Messi vecht niet voor onafhankelijkheid van Catalonia of voor de Malvinas of voor Bouterse. Neen, Messi is een technologisch hoogstaande verkoopstunt die over een paar jaren achterhaald zal zijn. Ik denk dat hij het gewoon leuk vindt om met zijn ploeggenoten mensen te entertainen; ‘Beyonce eat your heart out’; zou je wel eens kunnen zeggen. Hij verdient echt alle prijzen en daar is geen’ ingi wiri’ tussen te krijgen. Maar hoe lang zal hij blessurevrij blijven. Hij heeft het wat dat deel betreft veel beter getroffen dan Maradona. Vorig jaar speelde Messi 63 officiële duels voor Barcelona en miste hij geen van de negen interlands van Argentinië. Slechts bij drie duels stond hij aan de kant bij Barca. Een ieder kijkt op zijn eigen manier naar wedstrijden. Hebt u gezien hoeveel schandalige aanslagen hij elke wedstrijd te verwerken krijgt. Ongelofelijk, maar die jongen is zo rap in zijn beweging dat hij veel kan ontwijken en vaak gaat hij slim mee met de tackles. Hoe ouder hoe langzamer, hoe vermoeider en dan zullen de blessures wel komen. In topsport is het ene jaar het andere niet. Zo zal hij ervan moeten uitgaan dat hij dit jaar wat mindere wedstrijden gaat moeten spelen. Hij zal voorzichtig moeten zijn. En er is één voetballer die op zijn eigen manier zich ook onderscheidt op de Engelse velden. Veel, heel veel respect moet ook uitgesproken worden voor Robin van Persie. Wat een kunstenaar; een bal over 50 meter direct meenemen en het doel in knallen en bijna altijd beslissend zijn. Die jongen uit Rotterdam is een heel grote voetballer; bijna niet mogelijk te dekken. Hij kan rapper schieten dan de hele top bij elkaar. Binnen de zestien is het heel moeilijk hem in de gaten te houden. Eén beweging en hij is weg; hij heeft maar een voetlengte nodig om gericht uit te halen. Weet u wanneer het leuk is om naar Manchester United te kijken? Na zeventig minuten voetbal; ze beslissen vaak hun wedstrijden in de staart.
Ik heb vernomen dat we binnenkort te maken krijgen met alweer een nieuw competitiesysteem bij de SVB. Leuk voor jullie en veel succes. Hopelijk brengt het jullie kwaliteit in plaats van kwantiteit om de woorden van Kenneth Themen te gebruiken. Ik betwijfel het, zolang het huidig wurgende transfersysteem niet overboord wordt gegooid. Dit systeem is dodelijk voor een vereniging, vraag het maar aan Robinhood. Het probleem met het aantrekken van sponsoren is dat het vaak een persoon betreft; we hebben voorbeelden te over hoe deze gasten die met ‘hardwerken’ zich kapitalisten mogen wanen omgaan met de sport; my way or the highway! En waar is het allemaal geëindigd? Waar zijn ze nu? Ook landskampioenen uit het verleden geleid door een of ander suikeroom. Het zelfde probleem doet zich nu voor in Italië; Inter Milan met Moratti als Sultan en AC Milan met Berlusconi als Ceasar. Er is niet genoeg kapitaal meer om grote spelers tussendoor te halen. Ook grote verenigingen in de wereld zijn zich aan het hervormen. Voetbal in de districten zal altijd leuk zijn met veel publiek zonder enig niveau. In de hoofdklasse hebben de teams het ook aan zichzelf te wijten dat alleen drie meiden van de waterkant erop afkomen. Er is geen band meer tussen het volk en de traditioneel topploegen en ik ben benieuwd of het nieuwe competitiesysteem meer volk naar de speellocaties gaat trekken. Ook moeten verenigingen meenemen als dat ik een kaartje koop van tien SRD en ook nog de helft daarvan moet neertellen aan parkeerplaats en voor het  bier ook vet moet betalen,  ik niet geneigd ben er naar toe te gaan; 5 SRD is wel een liter benzine. En de regering spekt mijn kas niet; integendeel moet ik nu meer voor stroom gaan betalen. Het is aan de verenigingen moeten het aantrekkelijk maken. Wees creatief maar wordt geen dief van me portemonnee. Met argumenten als met dat parkeer geld moeten we velden onderhouden en andere zaken aanpakken. Leuk en waar maar dat interesseert me niet; als gij ervoor heeft gekozen om wedstrijden te organiseren moet je aan deze zaken gedacht hebben anders gewoon niet doen! [email protected]

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: