DA’91 en SPA ondersteunen interpellatie EBS-generatoren

Het Democratisch Alternatief ‘91 (Da’91) en de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA) staan volledig achter het interpellatievoorstel van de VHP over vermeende fraude bij de NV EBS. Dit zegt DA’91-voorzitter Winston Jessurun aan Dagblad Suriname. De Nieuw Front-oppositie zal op initiatief van VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien dit voorstel indienen. Gajadien bracht tijdens de begrotingsbehandeling te berde dat dat er MAN-generatoren zijn gekocht voor een bedrag dat de werkelijke waarde ver overschrijdt. De generatoren  kosten 20 miljoen Amerikaanse dollars, maar worden geleverd voor 35 miljoen US$. Jessurun zegt voorts dat de NPS besloten heeft eerst de verklaring van het staatshoofd te willen afwachten, alvorens over te gaan tot interpellatie. Men hoeft er verder niets achter te zoeken. Dit besluit is in fractieverband genomen.
Ook de koppeling die gemaakt wordt tussen de NPS en de leverancier van de generatoren vindt Jessurun maar suggestief. Gajadien heeft het staatshoofd, Desi Bouterse, vorige week schriftelijk gevraagd om opheldering over de verdachte aankoop van de EBS-generatoren, daar noch de verantwoordelijke minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) noch de vicepresident in staat waren een  bevredigend antwoord te geven over deze kwestie.  Jessurun gelooft even wel niet dat het staatshoofd enige verklaring of informatie aan het parlement zal verschaffen. Dat is ook de reden dat hij gaat voor het interpelleren.
NPS-voorzitter Gregory Rusland betreurt de koppeling die gemaakt is tussen zijn partij en de leverancier van de generatoren in deze kwestie. Dat is niet de juiste toedracht van zaken, zegt de partijvoorzitter. Rusland wijst erop dat hij slechts geïnformeerd is over een besluit van de Nieuw Front-fractie om het staatshoofd eerst aan te schrijven. Mocht dat geen soelaas bieden, dan zou de volgende stap tot het interpelleren genomen worden . Zulks heeft hij vernomen van NF-fractieleider Chandrikapersad Santokhi. Het interpellatievoorstel van Gajadien was toen nog niet aan de orde. Rusland: ‘we willen procedures volgen en een duidelijke lijn uitzetten voordat we handelen.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: