Meteodienst: De droogte zal aanhouden

Voor de komende drie tot vier dagen is er niet veel neerslag te verwachten, zegt de meteoroloog Roel Oehlers desgevraagd aan Dagblad Suriname. De weersdeskundige verwacht dat dit weerspatroon zal aanhouden tot de intrede van de kleine droge tijd in februari. Dit betekent dat de droogte gedurende lange tijd zal aanhouden. Oehlers zoekt de verklaring van deze gewijzigde weersomstandigheden in klimaatsverandering. Deze periode zou volgens de traditionele seizoenkalender de kleine regentijd moeten zijn. Het gebrek aan neerslag heeft te maken met de aanvoer van koude luchtsoort vanuit de Atlantische Oceaan in de onderste luchtlagen, die minder waterdampen bevat. In de bovenste lagen is er een dalende luchtstroom, wat tot gevolg heeft dat wolken zich niet goed verticaal kunnen ontwikkelen. Hierdoor blijven de regendruppels klein en daardoor krijg je lichte buien. Die koude luchtstroom komt vanuit de Atlantische Oceaan. Het is niet gebruikelijk dat dit gebeurt tegen deze tijd van het jaar. Dat is aanwijzing van klimaatsverandering. Oehlers zegt dat het niet gebruikelijk is dat gedurende deze periode van het jaar er koude luchtstromen worden aangevoerd vanuit de Atlantische Oceaan. Er zal niet veel neerslag zijn, terwijl optredende buien kortstondiger en licht van aard zullen zijn.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: