Met ontruiming bedreigde gezinnen Leiding 20: ‘We begi gran lati fu yepi wi’

De 7 gezinnen te Leiding 20 die bedreigd worden met uitzetting zijn ten einde raad. Over een zaak zijn zij het wel roerend eens met elkaar: de percelen waarop zij wonen, zullen zij niet verlaten. ‘Al moet er bloed vloeien’, zeiden zij gisteren in koor aan Dagblad Suriname. Vóór 17 januari moeten deze 7 gezinnen het gebied waar hun woningen staan, ontruimen. Zij zullen het gebied echter pas verlaten als zij een ander perceel en woning toegewezen krijgen.
De occupenten wonen sinds 2003 te Leiding 20, vlak achter Sunny Point. In het gebied wonen er meer dan 100 gezinnen, maar de ontruiming geldt slechts voor 7 gezinnen. Volgens de bedreigde gezinnen is de persoon die beweert dit stuk land te hebben, bevriend met enkele Abop-leden. ‘Daarom staan ze aan de kant van de zogenaamde eigenaar Banwari’, zeggen de bewoners. ‘De Aucaner Banwari meent dit gebied in 2009 gekocht te hebben. Niemand heeft ons in 2003 toen wij de percelen hebben ‘gekraakt’, gezegd dat het van iemand is. Hoe kan die man dan plotseling zeggen dat het van hem is. We begi gran lati foe yepi wi.
De 7 gezinnen zijn bijzonder boos en teleurgesteld in Abop-assembleelid tevens voorzitter van de vaste commissie van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo), Marinus Bee. De 7 gezinnen waren maandag door Bee opgeroepen om zich aan te melden bij het DNA-gebouw voor een gesprek. Niet iedereen verscheen, maar de boodschap voor een ieder was dat ze het blok waarin ze verblijven, leeg moeten halen. ‘Bee heeft ons doodleuk gezegd dat we naar vrije domeingronden moeten uitkijken en aanvragen. Hoe in godsnaam gaan we nu kunnen onderzoeken welke gronden vrije domein zijn.’ Bee zou aan de bedreigde gezinnen gezegd hebben dat hij als politicus aan handen en voeten gebonden is en niets voor ze kan betekenen. ‘Un’ go fu aksi Bee wang brede, maar a gi unu wang stong’, zei een persoon die bedreigd wordt met ontruiming.
De 7 gezinnen vragen zich af welke rechtskracht de registratie heeft die ze een jaar geleden hebben moeten doen. Sozavo-minister Alice Amafo had een jaar geleden via een werkgroep alle occupenten van Sunny Point en omstreken laten registreren. ‘De bedoeling was dat er een oplossing zou komen. Maar tot nu toe hebben de bewoners niets gehoord. Ook toen hebben zij ons niet gezegd dat wij op andermans terrein wonen.’
Widjai Ganesh

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: