Integrale aanpak vereist voor het indammen van geweld tegen vrouwen

Het Vrouwen Parlement Forum is heel blij dat de gemeenschap van India ferm heeft gereageerd op de verkrachting en het overlijden van de 23-jarige studente. Deze krachtige vorm van protest hebben wij ook nodig in Suriname, want bij verkrachting wordt de eerbaarheid van het slachtoffer behoorlijk aangetast. De trend van verkrachting en moord van vrouwen in Suriname vindt het VPF verontrustend. Het forum keurt elke vorm van geweld tegen vrouwen af. Vrouwen in geweldsituaties leven in vrees, lopen met pijn en hevige stress,  hetgeen zijn weerslag heeft op het functioneren van onze samenleving. Dit kan niet! Denk maar aan een leerkracht die uw kinderen les geeft of de kinderen die in een dergelijke thuissituatie moeten leven. Heeft u zich afgevraagd welke burgers de samenleving aflevert of  welke andere problemen het geweld creëert? Dit probleem moet serieus worden genomen door een ieder.
Wij moeten niet vergeten dat de staat Suriname zich gecommitteerd heeft aan verdragen, waaronder het Cedaw-verdrag, dat alle vormen van geweld tegen vrouwen afkeurt. Ook de Wet op belaging dat recentelijk in het parlement is goedgekeurd. Er zijn dus al vele wettelijke maatregelen aangenomen, maar een wet is geen toverstaf. Wij willen de samenleving daarom eraan herinneren dat het indammen van geweld tegen vrouwen een integrale aanpak vereist. Wij roepen in dit kader de volgende stakeholders op om actie te ondernemen: parlementariërs, werkgevers van bedrijven, het ministerie van Binnenlandse Zaken, het ministerie van Sociale zaken, het ministerie van Justitie & Politie, Onderwijs en Volksgezondheid, Man Mit Mang en ngo’s. Wij doen het verzoek om bestaande strategieën en mechanismen waar nodig te evalueren en gericht acties te ondernemen. Wij zijn ons ervan bewust dat geweld tegen vrouwen verschillende oorzaken heeft. Aan de universiteit vragen wij daar onderzoek over te doen en de media daar voorlichting over te geven, die de samenleving positief kan beïnvloeden. De berichtgeving mag mensen ook niet aanmoedigen om meer slachtoffers te maken.
Wij willen in het bijzonder de president vragen om ervoor zorg te dragen dat er een telefoonlijn wordt ingesteld waar getraind personeel 1x 24 uur verplicht aanwezig is om geweldsituaties op te nemen en te begeleiden. De samenleving moet ook aangemoedigd worden om geweldsituaties te rapporteren. Voorts vragen wij dat er voldoende locaties worden ingesteld, waar vrouwen in geweldsituaties terecht kunnen. De vrouwen moeten ook weten dat die optie bestaat. Alle voorbeeldige mannen vragen wij bijzondere ondersteuning in de strijd tegen geweld tegen de Surinaamse vrouw. Met zijn allen moeten we gelijkwaardigheid van man en vrouw promoten, want dat is de sleutel tot harmonieuze intermenselijke verhoudingen en kansen in een democratische samenleving, aldus een bericht van het Vrouwen Parlement Forum.

error: Kopiëren mag niet!