Surinames eerste vakbondsleider Louise Doedel vereeuwigd op Sivis-terrein

Na een langdradig programma werd het bronzen kopstuk van Louise Doedel, vervaardigd door kunstenaar Erwin de Vries, gisteren onthuld door waarnemend president tevens familielid van Doedel, Robert Ameerali. Ameerali merkte gisteren nog laconiek op ‘A mi Doedel be wakti foe onthul’. De bronzen kop staat op het terrein van Stichting Scholingsinstituut voor de Vakbeweging (Sivis). De kosten voor de bronzen kop zijn door de staat betaald. Emile Wijntuin, Henk Herrenberg en Jan Haakmat van het Comité Eerherstel Louis Doedel hebben zich bijzonder ingezet voor het eerherstel van Doedel. Doedel werd door het toenmalige koloniaal regiem vanaf 1937 in Wolfenbuttel opgesloten (nu het Psychiatrisch Centrum Suriname). Hij verbleef er 43 jaren tot zijn dood op 10 januari 1980.Volgens Wijntuin is dit geen politieke actie maar eeneerste stap om de eer van Surinames eerste vakbondsleider te herstellen. Wijntuin vroeg aan parlementsvoorzitter Jenny Simons dat iemand ten aanzien van Doedel de geschiedenis herschrijft. Aan Robert Ameerali vroeg de comitévoorzitter voorzichtig om naar de mogelijkheden te kijken dat 10 januari uitgeroepen wordt tot Louise Doedel-dag.’
Vakbondstopper Ronald Hooghart gaf in felle bewoordingen te kennen dat bij de dag van gisteren er veel ‘bigi fisi’s (hoogwaardigheidsbekleders) aanwezig waren terwijl het voetvolk voor wie Doedel strijd geleverd heeft niet aanwezig was. Hooghart vond dat de vakbeweging in deze zijn werk niet goed heeft gedaan. De vakbondstopper was verder van oordeel dat het eerherstel allang moest komen. ‘Oe lati’, schreeuwde hij door de microfoon. Hooghart kon het ook niet nalaten om kort in te gaan op de scheuring binnen de huidige vakbeweging. Hooghart is van oordeel dat er niet veel is veranderd in de Surinaamse gemeenschap. ‘Als je de waarheid spreekt, ben je gek. In de tijd van Doedel was het ook zo.’ Henk Herrenberg was het niet eens met Hooghart. Volgens Herrenberg is het nooit te laat voor eerherstel.
Waarnemend president Ameerali ging vooral in op de familiegeschiedenis. ‘Ik denk dat we een start hebben gemaakt om een grote zoon van het land te eren’, zei Ameerali.  Ameerali deed gisteren de onthulling dat er een borstbeeld komt van een andere vakbondsstrijder, Hendrik Sylvester. De opdracht tot het vervaardigen daarvan is al gegeven aan een andere kunstenaar.
Widjai Ganesh

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: