Suriname alert voor griepepidemie uit Nederland

‘Een griepepidemie in Nederland en België zou mogelijk de oorzaak kunnen zijn van het verhoogd aantal griepgevallen in Suriname. Vanwege het vliegverkeer heeft het virus de gelegenheid gehad naar ons land over te waaien’, zegt de arts Wim Bakker aan Dagblad Suriname. Eergisteren werd de uitbraak van deze griepepidemie officieel bevestigd door het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid in Nederland. Het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) is in Suriname de instantie die een officiële uitspraak doet over het wel of niet bestaan van een griepepidemie in het land. Bakker, ook waarnemend directeur van het BOG, zegt dat het bureau nog niet beschikt over alle data om een uitspraak te doen.
‘De officiële cijfers tonen nog niet aan dat er sprake is van een toename van griepgevallen momenteel in Suriname. Het BOG is nog bezig met het landelijk verzamelen van alle data over griepmeldingen bij poliklinieken en ziekeninstellingen. Het kan zijn dat het officiële meetsysteem nog achterloopt of dat de meetsystemen niet gevoelig genoeg zijn om specifieke informatie te registreren over dit verschijnsel’, zegt de medicus. ‘De griepmeldingen die er zijn, zullen naar alle waarschijnlijkheid te maken hebben met de griepepidemie in Europa.’
Bakker raadt personen die getroffen zijn door het griepvirus aan zoveel als mogelijk contact met grote groepen te vermijden om het risico op besmetting te verkleinen. Voorts wordt aanbevolen bij het hoesten een papieren zakdoek voor de mond te houden en de handen steeds te wassen.
Suriname werd vorig jaar januari geveld door een dengue-plaag, waarbij er 150 suspecte gevallen werden geregistreerd. In juni 2012 werd ons land getroffen door de pandemische griep, die eerder de Mexicaanse griep werd genoemd. Het BOG adviseerde toen personen, die last hadden van verschijnselen als hoge koorts, veel hoesten en gewrichtspijnen, zich direct aan te melden bij de huisdokter. De Mexicaanse griep is in tegenstelling tot een paar jaar geleden nu wel met medicatie onder controle te brengen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: