Eerste Journalistenweek in Suriname

De Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) houdt van 21 tot en met 27 januari 2013 de eerste  ‘Journalistenweek’. Deze wordt georganiseerd in samenwerking met de Associatie van Caribische Mediawerkers (ACM ) waar de SVJ lid van is.  Door tussenkomst van de ACM komen er deskundigen uit het Caribisch gebied, de Verenigde Staten van Amerika, de OAS en het International Press Instituut (IPI) naar Suriname om samen met Surinaamse deskundigen trainingen en workshops te houden. Uit de regio participeren Franse collega’s en studenten die een academische opleiding doen in de journalistiek.
De bedoeling van deze week is, een uitgangspunt en basis te hebben voor de verdere ontwikkeling van het journalistieke beroep in Suriname. De SVJ wil bevorderen dat die ontwikkeling zijn grondslag vindt in algemene, nationale en internationaal geaccepteerde standaarden. Die ontwikkeling en standaarden zijn ook belangrijk voor de publieke opinie over de journalistiek in het land. Daarnaast wordt bevorderd dat aan de beroepsethiek een juiste invulling wordt gegeven. In de Journalistenweek zullen het journalistieke landschap en de mediawereld in Suriname worden geïdentificeerd en gedefinieerd. De identificatie zal bestaan uit het vastleggen van de identiteit van het beroep in het algemeen en de specifieke werkterreinen die het beslaat. Geprobeerd zal worden een werkbare definitie vast te leggen voor de verschillende onderdelen binnen het journalistieke beroep. Met een vooraf weloverwogen vastgesteld programma krijgt de Journalistenweek het karakter van een ‘high level event’ op regionaal niveau.
De week begint met een tentoonstelling over het ontstaan en de geschiedenis van de verschillende mediahuizen. De training begint op donderdag 24 januari met een open sessie over ‘de ontwikkeling van het journalistieke beroep in Suriname’. De rest van de training is slechts toegankelijk voor de geregistreerde deelnemers. Met de uitgekozen relevante onderwerpen wordt de kwalitatieve capaciteit van de deelnemers opgebouwd. Interactieve workshops zijn onderdeel van het programma. Daar wordt gewerkt aan de praktische identificatie en de definitie van de werkvelden. Op zaterdag 26 januari is er een ‘open get together’ (netwerking), terwijl op zondag 27 januari de Journalistenweek wordt afgesloten met een voetbalwedstrijd. De training waarvoor belangstellenden zich vooraf moeten registreren, is toegankelijk voor SVJ-leden  en journalisten die actief zijn binnen het beroep. De bijdrage is SRD 50 per deelnemer.
Het trainingsprogramma zal worden geopend door de vicepresident van de Republiek Suriname, dhr. Robert Ameerali, en directeur Stanley Sidoel van het directoraat Cultuur van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: