‘Eerste jaren geen winst nieuwe mijnoperatie Brokopondo’ Herstel Europese economie kan goudprijs aantasten

‘In de eerste jaren van de nieuwe goudmijnoperatie te Brokopondo zal er nog geen winstuitkering zijn voor Suriname’, zegt de geoloog Eddy Monsels aan Dagblad Suriname. ‘In de beginjaren zullen alle gelden worden geïnvesteerd in noodzakelijke aankoop van machines, aanleg van wegen en andere infrastructuur.’ Monsels wijst erop dat de nieuwe overeenkomst alleen geldt voor de nieuwe mijnoperatie van Iamgold. De oude royaltyovereenkomst gaat gewoon door voor de huidige mijnoperatie. ‘Bij deze overeenkomst krijgt Suriname geld, of er nu sprake is van winst of verlies. In de nieuwe deal zal Suriname voor 30% delen in de winst, wat een behoorlijk deel – iets minder dan de helft – is . Niet weinig geld dus. Daar staat echter tegenover dat Suriname ook zal moeten delen in de verliezen, in perioden waarin er geen winsten gemaakt worden.’
Volgens Monsels heeft de Surinaamse regering met de nieuwe deal ook de bevoegdheid de boeken van de onderneming permanent te controleren. ‘Bij de oude overeenkomst mag Suriname op gezette tijden de boeken controleren. Bij de nieuwe mijnoperatie is het echter geboden dat de Surinaamse werkers dezelfde discipline aan de dag leggen, zoals ze dat tonen bij het huidig goudmijnbedrijf van Rosebel. Suriname kan zich als grootaandeelhouder niet veroorloven dat er gestaakt wordt en productieverlies ontstaat.’ Monsels vindt dat de regering er haast mee moet maken om het stabilisatiefonds te implementeren. ‘Er zijn namelijk nu al signalen dat de financieel monetaire situatie in Europa en de VS herstellende is, waardoor investeerders niet meer geïnteresseerd zullen zijn te investeren in goud. De kans is dus reëel aanwezig dat de goudprijs in de wereld over enkele jaren niet meer deze riante positie zal hebben.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: