Sportpark Nacionello viert tienjarig bestaan

Het veteranenteam van FCS Nacional
Het sportcomplex Nacionello bestaat op vrijdag 11 januari tien jaar. Per 1 februari draagt de stichting Nacionello Beheer, het beheer en exploitatie van een deel van het complex over aan FCS Nacional. Het tweede lustrum wordt de komende dagen gevierd met onder meer de jaarlijkse interland tussen de veteranen van vv Himmat en FCS Nacional op vrijdag 11 januari. Sportpark Nacionello is de afgelopen tien jaar het decor geweest voor de successen van FCS Nacional dat in 2003 landskampioen werd. Dat gebeurde in het seizoen dat het sportpark Nacionello in gebruik werd genomen.
Hemant Bobby jr Jaikaran, die destijds het initiatief nam voor het sportcomplex en ook voor de financiering zorgde, mag trots terugzien op tien jaar Nacionello. Het is de enige sportaccommodatie in het land die door een particulier is opgezet, zegt Jaikaran: ‘Het staat op eigen gekochte grond en we hebben alles zelf laten bouwen, zonder steun van de overheid of van de voetbalbond. Ook het onderhoud komt voor onze eigen rekening. Nacionello heeft als enige complex de beschikking over drie velden.’
Jaikaran heeft naar eigen zeggen met Nacionello een signaal willen afgeven aan de gemeenschap. Hij hoopt in elk geval dat zijn initiatief navolging krijgt: ‘Het vele sporttalent in Suriname heeft duidelijk behoefte aan meer en betere sportaccommodaties. Misschien kunnen particulieren, bedrijfsleven en overheid in de nabije toekomst de handen ineenslaan. Ik ben ervan overtuigd dat ons land gebaat is bij de ontwikkeling van al dat sporttalent, en dan heb ik het niet alleen over de voetballers. Tegelijkertijd draagt recreatiesport natuurlijk in hoge mate bij aan welzijn en gezondheid.
Jaikaran was jarenlang voorzitter van FCS Nacional. Natuurlijk had hij liever gezien dat FCS Nacional nog steeds jaarlijks meespeelt om het kampioenschap in de hoofdklasse. ‘Maar je moet wel realistisch blijven. Zonder alle oorzaken opnieuw te benoemen, kunnen we stellen dat het Surinaams voetbal al jaren matig tot slecht is georganiseerd. Onder die omstandigheden is het lastig, zeg maar onmogelijk, om een voetbalclub met een gedegen visie en een termijn voor de lange termijn in leven te houden. Kijk alleen al naar het transferbeleid en de amateurstatus van onze spelers. Zo kun je nooit een fatsoenlijke selectie opbouwen en bij elkaar houden.’
Wij weigeren dan ook mee te werken aan kapitaal vernietiging en de jeugd naar het verkeerde spoor te leiden. Jaikaran wijst daarnaast op de functie van het sportcomplex voor de omgeving. De velden zijn in gebruik door scholieren uit Wanica, worden veelvuldig gebruikt voor evenementen toernooien terwijl ook de wedstrijden van Paramaribo Centraal en dit voetbalseizoen ook de Para Sportbond worden gespeeld. Inmiddels is voor het sportpark is een nieuw bestemmingsplan ontwikkeld.
Mede door de desorganisatie en de wild groei in het voetbal, waarbij ook clubs allen streven naar een eigen complex en niet graag wensen samen te werken met andere sport organisaties. Rondom het hoofdveld zal onder meer (vakantie)woningen, een zwembad, tennisbanen en andere recreatievoorzieningen gebouwd worden. Per 1 februari wordt het hoofdveld officieel overgedragen aan de voetbalvereniging FCS Nacional.
Deze week zijn er de nodige festiviteiten op Nacionello. Traditiegetrouw zijn de veteranen van VV Himmat uit Nederland overgekomen voor een wedstrijd tegen hun leeftijdsgenoten van FCS Nacional. Ze hebben ook ditmaal hun jaarlijkse trip naar Suriname afgestemd op de jaardag van Nacionello.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: