Prof. Henry Ori: ‘We kletsen vaak uit onze nek’

‘Het is opmerkelijk dat vaak hoge posten in ons land door mensen bemand worden niet op basis van hun kennis en kunde, maar op basis van partijloyaliteit. De resultaten liegen er niet om.’ Professor Henry Ori zegt hierover dat het duidelijk is dat heel veel beleid dat moet worden opgepakt, niet onderbouwd is door wat hij noemt ‘evidence based policy’. ‘We kletsen uit onze nek, maar kennen cijfers en de achtergronden niet, wat tot resultaat heeft dat we de verkeerde beslissingen nemen. Zowel deze als de vorige regering heeft heel veel maatregelen genomen zonder dat men zaken onderzocht heeft.’ Ori haalt als voorbeeld aan de ‘vergissing’ van de president betreffende AOV-verhoging. ‘Je kondigt aan dat je een verhoging wil geven, maar je moet wel gaan onderzoeken hoeveel mensen AOV genieten. Wat kost zo’n verhoging structureel jaarlijks het land? Als men die gegevens heeft op het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting moet de minister het presenteren aan het kabinet van de president. De president moet geadviseerd worden wat de consequenties van zo’n maatregel zijn voor de staatkas. Bent u bereid om als president zo’n risico te nemen? Want u moet structureel elke maand dat geld opzij zetten.’
‘De maatregel ‘verhogen’ klinkt populair, maar de vraag is of men wel bewust is van de consequenties. Als minister, als beleidsadviseur, moet men de president behoeden dat hij een uitspraak doet wat hij niet kan nakomen’, benadrukt Ori. ‘Als men iets belooft aan het volk, moet men dat onderbouwen en als de conclusie is dat men de consequenties kan dragen, dan gaan we ervoor. Wat nu is gebeurd, is dat men populistisch iets is gaan roepen wat men niet waar kan maken. Vermoedelijk heeft men zonder na te denken, zonder de statistieken te bestuderen, de verhoging aangekondigd en is men later na uitrekenen geschrokken van de effecten. Toen besloot men om ervan af te zien. Het is iets dat ik aanvoel wat zich heeft voorgedaan’, aldus Ori.
 

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: