Deva Boys-trainer Sawirjo: ‘Nieuw systeem betekent de dood van ons voetbal’

Stelt Lidbondencompetitie als alternatief voor Eersteklasse
Het nieuw competitiesysteem van de SVB Topsectie dat vorige week is aangenomen betekent de dood van ons voetbal. De SVB wil ontwikkeling brengen in het voetbal, maar dat gaat echt niet gebeuren met een Hoofdklasse met 18 ploegen, waarbij er geen Eersteklasse meer bestaat. Dit zegt trainer Soekerie Sawirjo van Deva Boys, die uitkomt bij de Meerzorg Sportbond (MSB). Volgens Sawirjo moest de Eersteklasse behouden worden, waardoor de lidbondenploegen een tussenschakel zouden hebben op weg naar de Hoofdklasse. Ook George Randjitsing, voorzitter van de LSO, is fel gekant tegen dit nieuw competitiesysteem, welke vanaf het komend seizoen gehanteerd zal worden.
Sawirjo legt uit dat de SVB zich gefocust heeft op Europa bij het samenstellen van dit systeem. ‘Maar dat kan je niet doen. De realiteit in Suriname is anders. Meer wedstrijden betekenen niet dat er ontwikkeling zal komen. Het gaat juist de verkeerde kant opgaan en de voetballerij gaat doodbloeden. Als je ontwikkeling wil, moet je een brede basis hebben. Hiervoor moet je naar de districten gaan. Als er daar bloei is, gaat er automatisch ontwikkeling komen van het Surinaams voetbal. Wat doet de SVB op dit moment om het districtenvoetbal te bevorderen’, zegt Sawirjo.
De problemen van het Surinaams voetbal zijn bekend. Het grootste probleem is de matige tot weinige publieke belangstelling. ‘Bij Hoofdklassewedstrijden heb je bijna geen supporters, maar bij de lidbonden  heb je wekelijks een volle bak. Hoe komt dat? Heeft de SVB hieraan gedacht? Zonder publiek bereik je niks. Het is niet aantrekkelijk voor de ploegen om te spelen, terwijl je ook niets verdient’, legt Sawirjo uit. Om ontwikkeling te brengen moet je een goede basis hebben.
Sawirjo had liever gewild dat de Eersteklasse behouden was. ‘Maar als dat nu eenmaal afgeschaft is, moeten we naar alternatieven kijken. Het beste is ook het Lidbondentoernooi af te schaffen en een Lidbondencompetitie te organiseren. Een competitie is langer dan een toernooi. Hieraan gaan de kampioen en semikampioen van alle bonden meedoen. Wel gaat de Lidbondencompetitie het seizoen daarop van start gaan. De ploegen die hieraan deelnemen gaan niet meer spelen in de bondscompetitie. Het voordeel is dat de ploegen die zullen deelnemen aan deze competitie, zich kunnen versterken en zich ook beter kunnen voorbereiden. Als de kampioen en semikampioen naar de Hoofdklasse promoveren, dan heb je twee waardige clubs die mee kunnen in de top’, legt Sawirjo uit.
Het huidige Lidbondentoernooi vangt een week na de bondscompetitie aan. ‘Ploegen zijn dan voetbalmoe en hebben weinig spelers als gevolg van blessures en uitvallers. De prestaties zijn dan ook benedenmaats’, legt hij uit. ‘De Lidbondencompetitie, die in feite de zogenaamde Eersteklasse zal zijn, zal heel veel toeschouwers trekken. De inkomsten gaan deels ook in de kas van de deelnemende ploegen, waardoor zij er financieel ook beter van worden. Ook de lidbonden, SVB en misschien ook de bezoekende ploeg kunnen profiteren.’ In het seizoen daarop gaan de ploegen die zich niet hebben geplaatst voor de Hoofdklasse, terug naar de lidbonden. De nieuwe kampioen en semikampioen van de bonden spelen dan in de volgende Lidbondencompetitie.
Sawirjo zegt dat het systeem de clubs moet prikkelen om tot de allerlaatste wedstrijd te blijven voetballen. Bijvoorbeeld een nacompetitie of promotie/degradatiewedstrijden. ‘Bij een competitie met 18 ploegen over twee ronden gaat dat niet lukken. Een competitie met 34 wedstrijden zal ongeveer 9 maanden duren. Dat is te lang en te saai. En wie gaat nou kijken naar een wedstrijd tussen de nummer 17 en 18 of tussen de 13 en 14.’ Een competitie met 18 ploegen is economisch ook niet interessant.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: