De Rosebel Goldmines Werknemersorganisatie (RGWO) zal afdwingen dat de 12-urige werktijd bij Iamgold wordt teruggedraaid. Het RGWO-bestuur heeft het ministerie van ATM schriftelijk daartoe in kennis gesteld. De overheid heeft met de verruimde inspraak in de nieuwe gouddeal meer mogelijkheden om de werknemers bij Iamgold een betere positie te garanderen. Dit zegt RGWO-voorzitter Freddy Brug in een reactie op de nieuwe gouddeal tussen de Staat Suriname en de goudmultinational Iamgold. “We gaan voor het terugbrengen van de 12-urige werktijd in 2013.” Brug zegt dat de directie nooit aan dit bondsbestuur heeft willen meedelen waarom de 8-urige werktijd verruimd moest worden naar 12 uren per dag. “Het is voor ons duidelijk dat de directie de productie wil verhogen zonder extra arbeiders in dienst te nemen. Dit heeft als logisch gevolg dat de werkdruk op de arbeiders enorm verhoogd wordt.” Brug zegt dat volgens afspraak de 12-urige shift in 2013 zou worden geëvalueerd tussen de multinational en ATM. In de brief die de bond in november 2012 had gestuurd naar ATM, eist de bond dat hij wordt betrokken in deze evaluatie. Het is nog niet duidelijk wat de rapportage van de directie is naar de overheid toe over de 12-urige werkdag. De bond heeft zijn evaluatie al afgrond en is tot de conclusie gekomen dat het niet werkbaar is.
“Er moeten gewoon meer mensen in dienst genomen worden”, zegt de bondsvoorzitter. Hij hoopt dat de overheid in haar nieuwe positie oog zal hebben voor het lot van de werkers bij Iamgold. Brug is van mening dat de overheid in de nieuwe gouddeal zal eisen dat met de productie-uitbreiding het aantal werkplaatsen in de goud- en aanverwante sectoren wordt verruimd. Suriname neemt in de nieuwe overeenkomst voor 30% deel in de goudoperaties en heeft daardoor ook veel meer zeggenschap.
BEP-assembleelid Ronny Asabina zei in een eerder interview dat de Staat met de nieuwe deal haar invloed kan aanwenden om de omstandigheden van de arbeiders te verbeteren. Asabina noemde als voorbeeld het lot van de werknemers in zijn geboortedorp Marshallkreek. “De mannen werken 12 uur per dag. Ze worden om half 4 in de ochtend opgehaald en keren om 8 uur ‘s avonds terug naar huis. Bij de andere shift worden ze om half 4 in de middag opgehaald en om 8 uur ‘s morgens de volgende dag weer thuis afgezet.” De parlementariër neemt ook aanstoot aan de woonaccommodatie van de arbeiders op de plant. De werknemers worden opgevangen in kleine barakken die ze met hun vieren moeten delen. Asabina is van mening dat de multinational gezinswoningen had moeten neerzetten voor haar arbeiders. “De overheid kan als grootaandeelhouder nu veel meer afdwingen voor de werknemers en de lokale gemeenschappen”, aldus BEP’er Asabina