‘Suriname verdient pas na 7 jaren uit nieuwe deal Iamgold en Newmont’

Suriname zal pas na 7-8 jaren verdienen uit de nieuwe deal die is gesloten met Iamgold en Newmont. Dat zegt de voorzitter van de NPS tevens ex-minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Gregory Rusland. ‘Tegen de tijd dat er een nieuwe mijn komt, zullen er jaren voorbij zijn. Bovendien gaat het om grote investeringen. We moeten geen illusies maken over de overeenkomsten. In de komende jaren verwachten we alvast geen inkomsten. Bij dergelijke overeenkomsten duurt het vele jaren voordat het bedrijf draait”, meent Rusland. Hij zegt dat tegen de tijd het bedrijf inkomsten uit de investering begint te halen er ruim 7 tot 8 jaren voorbij zijn. De ex-minister vreest dat deze jaren zelfs kunnen oplopen. Ook zegt Rusland dat het niet betekent dat Suriname voor 25 % aan winsten teruggekeerd zal krijgen, omdat het voor 25 % partner is. ‘Juist omdat je partner bent, betekent dit dat je moet gaan investeren, de 25 % op tafel moet leggen en mee investeren, net zoals je dat doet bij andere bedrijven.’
Het dividend wordt uitgekeerd na jaren als het bedrijf winst begint te maken. ‘Wanneer een bedrijf beslist dat er 20 % aan dividend zal worden uitgekeerd, dan betekent dat dus dat je maar 5% van de winst krijgt, want 80% wordt weer geïnvesteerd.’ De ex-minister zegt niet alle informatie binnen een keer naar buiten te willen brengen, ‘omdat men door de bomen het bos niet meer zal zien’. ‘Het voordeel van de Staat is dat ze de tools in handen heeft om zaken te beheren waardoor je kan zorgen dat een groot deel van de winsten door belastingen en royalty’s toch komt naar de Staat, waarop de regering Venetiaan- Sardjoe wel gefocust had.’
Volgens Rusland moet de strategie zijn dat er zoveel mogelijk inkomsten gehaald worden zonder veel risico’s te lopen. ‘Toen de regering Venetiaan aantrad, was er een probleem met deviezen. Alle inkomsten van de Staat waren verpand en alle winsten moesten gaan naar het betalen van leningen. De regering had weinig ademruimte toen.’ Deze regering had in tegenstelling tot de vorige regering wel het geluk een goed stabiel economisch beleid aan te treffen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: