Onderwijsbonden op scherp

De Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (Fols) en de Bond van Leraren (BvL) staan op scherp. Als de regering niet over de brug komt met de 10%  aanpassing op de toelage voor permanente educatie, zullen de bonden vanaf medio januari in het geweer komen. Fols-president Marcellino Nerkust zegt desgevraagd aan Dagblad Suriname dat de eis nog recht overeind staat. Dit bevestigt Milton Bilkerdijk, voorzitter van de Bond van Lager Technisch Onderwijs (BLTO), een van de lidbonden van de Fols. Bilkerdijk beargumenteert dat gedegen onderwijs valt en staat met gedegen arbeidsvoorwaarden voor leerkrachten. Die positieverbetering hebben we nodig, zegt de BLTO-topper. Het wachten is nu op de regering, zeggen Nerkust en Bilkerdijk.
Een van de Fols-lidbonden, de KOB, vergadert vandaag met haar leden, terwijl de Fols donderdag in ledenraadvergadering bijeen komt over deze kwestie. De onderwijsbonden zullen niet accepteren dat de regering een loopje neemt met het leerkrachtenkorps. De onderhandelingen voor de positieverbetering vingen in oktober aan, de regering was uiteindelijk bereid slechts akkoord te gaan met de 10% looncorrectie, die ook aan alle andere ambtenaren is gegeven. De verhoging van de toelage voor permanente educatie stuitte, daar het Onderhandelingsorgaan de bonden na enkele onderhandelingssessies meedeelde geen fiat te hebben van de regering om concessies hierover te doen. Deze toelage is tot nog toe als volgt: glo-leraren krijgen op dit moment 8 % van het salaris als tegemoetkoming in de kosten voor permanente educatie, het voj- en vos-onderbouw 7 % en de vos-leiding ontvangt 6 %.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: