Kunstmest SRD 5 duurder

De prijs van kunstmest is dezer dagen met ruim SRD 5 gestegen in Nickerie. Kostte een zak voorheen SRD 100, nu moeten landbouwers SRD 105 neertellen. Landbouwer Wikash Mangroo vraagt zich af waarom de prijs verhoogd is. ‘Er is geen nieuwe lading kunstmest binnengekomen. Waarom moet de prijs dan omhoog.’ Mangroo denkt dat importeurs opzettelijk een schaarste creëren om zo de prijs op te schroeven. ‘Ze houden de mest in de loodsen en als de vraag groot wordt, verkoopt men die tegen een hogere prijs’, zegt Mangroo.
Volgens Mangroo is er bijna geen verschil tussen de mest van Atcar en de nieuwe importeur Imro Manglie. ‘Als er toch een verschil is, is dat de SRD 5.’ In de vorige periode kostte een zak bij zowel Atcar als Manglie SRD 140. Deze keer was het SRD 100, maar de laatste dagen vraagt met SRD 105 per zak.’ Mangroo vraagt zich af wanneer de goedkope mest, zoals president Desi Bouterse dat beloofd had, verkrijgbaar zal zijn voor de landbouwers.
Bij zijn aantreden had president Desi Bouterse goedkope mest beloofd aan de Nickeriaanse rijstboeren. ‘De indruk werd gewekt alsof er uit de Petrocaribe-deal tussen Suriname en Venezuela goedkopere kunstmest voor de rijstboeren gehaald zou worden. Maar dit bleek niet waar te zijn. Er is slechts een tweede importeur bijgekomen, die trouwens ook een prominent lid is van de NDP’, zegt een andere rijstboer. Volgens hem zal Suriname op deze wijze nooit de voedselschuur kunnen worden van het Caribisch gebied zoals de president dat aankondigde. De boer denkt dat deze sector overgenomen zal worden door Chinezen die dan als arbeiders zullen fungeren. ‘Goedkope kunstmest is een must in deze sector. Ik weet dat er nog een importeur is, die wel goedkopere mest kan leveren. Maar er is iemand dichtbij de president die deze persoon niet lust. Daarom wordt zijn initiatief tegengewerkt’, weet de boer. Voor hem maakt het niet uit wie mest importeert. ‘Wij moeten goedkope mest hebben om de productiekosten te drukken.’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: