Rijstexport Venezuela was loze belofte Sital

‘Het is maar bij een belofte gebleven. Niets is uitgevoerd van de door Badrisein Sital aangekondigde rijstexporten naar Venezuela. Sital zou in 2011 zelfs een schema hebben opgestuurd naar Venezuela over de leveringscapaciteit van Suriname.’ De boeren zouden een veel hogere prijs krijgen, dan wat de lokale opkoper hen tot nog toe in rekening brengt. ‘Deze voorzitter van het Rijstorgaan heeft maar een grote mond, doet niets, kan niets en weet ook niets van de rijstsector’, zegt penningmeester G. Birdja van de Surinaamse Padieboerenassociatie (SPBA) aan Dagblad Suiriname. De exporten naar Venezuela zouden plaatsvinden in het kader van de Petrocaribe-deal en moesten als een vorm van ruilhandel gelden voor de aangeleverde brandstof. ‘De boeren zijn met een dode mus blij gemaakt’, vindt Birdja.
SPBA-voorzitter Harrynandan Oemraw deelt die mening. Hij zegt dat Guyana voor de levering van witte rijst en cargo aan Venezuela respectievelijk 800 US$ per ton om 560 US$ krijgt. ‘Wij krijgen voor onze cargo 410 US$. De boeren zouden ongetwijfeld een betere prijs krijgen als de export  naar Venezuela was doorgegaan’, zegt Oemraw.
De SPBA-penningmeester laat doorschemeren dat een Venezolaanse ondernemer bereid was om rijst op te kopen van de Nickeriaanse boeren. Dit contact was vorig jaar in Suriname gelegd, maar van dit plan is niets terecht gekomen, daar de overheid er een stokje voor stak. ‘De politiek zou er moeite mee hebben dat deze particulier de deal zou sluiten met de SPBA’, zegt Birdja. De SPBA-topper is nijdig op de regering en pisnijdig op Sital. ‘De vorige regering deed het beter wat de sector rijst betreft, maar gaat ook niet vrij uit.’ Birdja is er namlijk niet over te spreken dat ex-vicepresident Ramdien Sardjoe een goed in elkaar gezette deal voor goedkope kunstmest uit Venezuela heeft tegengewerkt in 2008. Nu zit de sector opgescheept met dure kunstmest die Manglie haalt uit Venezuela.  Birdja zegt dat Manglie ureum  voor tussen de 125 en 140 US$ dollar aan de man brengt, terwijl de boeren die voorheen voor tussen de 60 en de 70 US$ konden krijgen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: