Defares: ‘Somohardjo is een zetpil’

‘Ik ben nog springlevend. Als ik dood zou zijn, zou ik een eerbare dode zijn en ik ben liever dat dan een zetpil. Ik ben blij dat ik niet likkend en als een zetpil door het leven hoeft te gaan, maar met geheven hoofd en mij gekweten heb van mijn taak en NV Havenbeheer gediend heb. Dit zegt gewezen NV Havenbeheer – directeur John Defares op de reactie van Paul Somohardjo. ‘Over een dode hoef je niet meer te praten, hij is niet meer bij NV Havenbeheer’, zei Pertjajah Luhur (PL)-leider Paul Somohardjo over John Defares. Somohardjo zei in gesprek met Dagblad Suriname dat de aanvallen van Defares op de persoon van Somohardjo en zijn partij ongefundeerd zijn. ‘Telkens zoekt deze man naar valse argumenten om mij en de partij aan te vallen.’ Defares: ‘ik ben nooit persoonlijk geweest, maar als mensen dat willen zijn, ben ik liever een eerbare dode dan een lopende zetpil. Als dat het niveau is van die man dan moet je hem laten op dat niveau, dat is nou eenmaal het niveau van een zetpil.’
Volgens Defares is hij niet bedankt zoals Somohardjo dat suggereert. ‘Ik moet met pensioen. De regering heeft voor mij reeds verlengd, tot twee keren toe. Er zijn weinig directeuren in dit land die kunnen zeggen dat ze 60 jaar worden en tot twee keren toe hun contract verlengd wordt.’
Op de vraag van Dagblad Suriname wat zich precies afspeelt, vertelt Defares het volgende. ‘NV Havenbeheer is opgericht door de Staat Suriname. De Staat heeft de aandelen betaald met 60 ha grond. In 2008 heeft de Staat Suriname, voor de tweede keer, 8.5 ha grond genomen uit het erfpachtrecht waarmee de aandelen betaald zijn. NV Havenbeheer spande een rechtszaak aan tegen de Staat, toen nog onder leiding van Venetiaan/Sardjoe. Deze zaak is nog steeds bij de rechter.’
Somohardjo toonde donderdag op een persconferentie het vonnis van kortgedingrechter John von Niesewand van 26 november 2009. In 2009 had NV Havenbeheer een kort geding aangespannen tegen de PL, waarbij zij eiste dat de partij weg moest van het terrein aan de Mangrovestraat. PL mocht ook geen beheersdaden plegen. Indien dat toch gebeurde, diende de partij een dwangsom van SRD 40.000 per dag te betalen. ‘Wij hebben de zaak gewonnen.’
Somohardjo: ‘eerst ging het over een perceel dat aan Havenbeheer zou toebehoren, terwijl ik heb aangetoond dat het bewuste perceel al sinds 1998 was ingetrokken. Nu heeft die man weer iets gevonden om aandacht te trekken. Plotseling is er een pijpleiding die een gevaar zou vormen voor de omgeving van Beekhuizen evenals de haven. Dezelfde pijplijn gaat ook dwars door het perceel van Coast Traders. Bovendien rijden honderden 20 ton trucks van Dalian en van houtmaatschappijen dagelijks langs de pijpen. En nooit heeft Defares daar iets over gezegd. Men gaat niet zoeken naar een oplossing, maar zeggen dat Somohardjo weg moet. Niemand kan ons weghalen.’
Widjai Ganesh

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: