‘Slecht voorbeeld voor jonge politici’

‘Dat politieke toppers megaconcessies toegewezen krijgen van de regering is een slecht voorbeeld voor jonge politici. Het moet nou eens stoppen, het kan niet zo doorgaan’, zegt BEP- parlementariër Waldi Ajaiso aan Dagblad Suriname. ‘Ik keur het ten zeerste af. Straks ben ik geen parlementariër meer, dus ik kan ook zeggen dat ik voor mezelf 100.000 hectare aan houtkapconcessies wil. We moeten dit voorkomen’, zegt Ajaiso naar aanleiding van de uitgifte van ruim 96.000 hectare houtkapconcessies aan voormalig RO-onderminister Mahender Gopi door RGB-minister Ginmardo Kromosoeto. Na een gesprek met president Bouterse en Kromosoeto, heeft Gopi zijn ontslag ingediend. De concessies heeft hij echter niet ingeleverd.
‘Je kan een persoon niet zoveel concessie geven.’ Over het aanblijven van de RGB-minister blijft Ajaiso op de vlakte. ‘Ik ben een DNA-lid. Het benoemen en ontslaan van ministers is voor de president. Hij moet ze ook beoordelen en veroordelen als ze in de fout gaan.’
Wat Ajaiso ook erg vindt, is dat de Staat bij vertrek van multinationals de uitgegeven concessies niet automatisch in haar boezem terugneemt. ‘Er ontstaan problemen, waarbij de Staat uiteindelijk de concessies moet terugkopen. Kijk maar naar de gebieden van Suralco, Billiton en Marienburg. Dit kan niet. Bij het uitgeven van concessies moeten er clausules zijn van hoe lang men recht heeft hierop. Na verloop van tijd moet het automatisch teruggaan naar de Staat’, zegt Ajaiso. ‘Kijk maar naar de Brokopondo-krachtcentrale. Wij geven hen gratis concessies, maar moeten betalen voor de energielevering.’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: