DNA-lid Waldi Ajaiso: ‘Niet zo aardig dat 1 persoon 600.000 hectare aan concessies krijgt’

De BEP-parlementariër Waldi Ajaiso vindt het ‘niet zo aardig’ van de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Jim Hok, dat die aan 1 persoon ruim 600.000 hectare aan concessies heeft verleend voor verkenning naar mineralen. ‘Dan twijfel ik net als de andere personen wat de persoon met zoveel hectaren aan concessies zal doen’, zegt Ajaiso. Hok heeft aan NV Hi Calcia van John Sew Atjon 4 concessies van in totaal 600.000 hectare toegekend. Dit gebeurde tussen oktober 2011 en maart 2012. Sew Atjon was voorzitter van het onderhandelingsteam dat de nieuwe deal met Iamgold heeft gesloten. Hij is per dit jaar toegevoegd aan het directieteam van Staatsolie als director Production & Development en zal per 1 oktober het roer overnemen van Marc Waaldijk in de functie van algemeen directeur.
Ajaiso kan het niet verkroppen dat Sew Atjon zo’n belangrijke functie als Staatsolie-directeur zal gaan combineren met de verkenning naar mineralen in het binnenland. ‘Het is geen goed gebaar van hem. Voor zo’n topfunctie moet je alle tijd hebben’, zegt de BEP- parlementariër. ‘Ik juich en ondersteun onderzoek naar mineralen in het binnenland toe, maar dan niet dat de concessies aan hem toebehoren’, zegt Ajaiso.
Ajaiso vraagt zich ook af waarom de regering niet aan een eigen goudbedrijf begint. ‘Als Staatsolie vandaag op eigen kracht is uitgegroeid tot een topbedrijf, waarom kunnen we dan ons eigen goudbedrijf niet oprichten. Ik heb hierover gesproken met deskundigen, maar ze legden me anders uit. Ik heb toen als leek op dit gebied maar niets meer gezegd’, zegt Ajaiso.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!