De Verrekijker……… Wilfred H. Molly Perikelen rond de jaarwisseling!

Zoals altijd weer hebben ook bij deze jaarwisseling de negatieve gedragingen van bepaalde figuren opnieuw de aandacht opgeëist. Zo hebben de eerste vuurwerkonregelmatigheden zich ook nog vóór de jaarwisseling laten noteren. De verkopers van vuurwerk hebben zich ook nu weer niet aan de regels gehouden en hebben daags voor de nadrukkelijk aangegeven periode zich opvallend daaraan bezondigd. Voorts is er maar aan wie dan ook bij de toonbank verscheen, hetzij kinderen of volwassenen, ongedisciplineerd vuurwerk verkocht. Natuurlijk waren er ook enkele verkopers bij die zich wel aan de regels hebben gehouden. Hulde aan die toch wel heel kleine groep.
De aangename uitzonderlijke sfeer die over het algemeen heerst tijdens de kerstdagen is dit jaar duidelijk afwezig geweest. Ook aan de deelneming van zowel de trouwe kerkelijke bezoekers – op bepaalde kerken na – als aan de andersoortige uitbundige feestvierders schortte er iets. Naast het stijgend aantal onaangename verschijnselen van onbeheerste dronkaards en de niet weinige bedelaars naar overwegend geld, was er weinig sprake van de doorgaans aangename gewoonten die wij reeds jaren kennen. De stijgende prijzen in de winkels zijn ongetwijfeld debet geweest  aan deze downstemming.
De teleurstelling van de bejaarden, de ouden van dagen, in de ontkennende belofte als misverstand van ons staatshoofd, kan misschien ergens mede oorzaak zijn geweest, maar mag beslist niet gezien worden als de hoofdoorzaak van de gemiste gebruikelijke sfeer. Dat de teleurstelling wel een domper heeft gelegd op de sfeer kan niet ontkend worden. Wat wel een belangrijke rol van betekenis kan zijn geweest, is blijkbaar de daags tevoren onprettige mededeling inzake de noodzakelijk te verhogen tarieven van de nutsvoorzieningen die reeds bij het begin van het jaar 2013 waarin wij intussen al leven,  zullen moeten worden opgehoest. Dergelijke berichten hebben zo goed als altijd een bittere nasmaak bij vooral de minder goed bedeelden in het land tot gevolg. En die zijn er momenteel toch wel heel veel. Naast de steeds maar stijgende prijzen van eerste levensbehoeften komt ook nog deze vaste kostenverhogende mededeling bij kijken.
Het valt niet te ontkennen dat de niet-verwezenlijkte beloften van het afgelopen jaar worden meegenomen in het nieuwe jaar. De goede hoop voor 2013 wordt ongetwijfeld sterk beïnvloed door het meegenomene en dit verzwakt daardoor de voorgenomen moedige strijdlust die nodig is om de vele wensen in vervulling te doen gaan.
Het is onder normale omstandigheden te verwachten dat een zich noemende bekwame en ijverige regering ervoor zal zorg dragen haar beleid aan te passen aan veranderde omstandigheden, die zich in het afgelopen jaar misschien hebben voorgedaan zodat die dringend voor verbetering in aanmerking zullen moeten komen. Gebeurt dat echter niet, dan zal de oplossing van de opstapeling van oude en nieuwe problemen niet te voorzien zijn. De verkwistende wijze van het beleid (zo dit bestaat) leidt beslist niet tot welvaart en welzijn en dient dus in dit jaar vermeden te worden. Het meest logische is dan ook weer te hopen dat dit nieuw beleid reeds in de eerste maanden van 2013 rijpe vruchten zal voortbrengen.
Wil men voor wat DNA betreft niet verder aan geloofwaardigheid inboeten, dan zullen de tijdrovende calamiteiten plaats moeten maken voor serieuze objectieve beraadslagingen. En als controlerend lichaam zal onze DNA de regering waar nodig slagvaardiger en veel effectiever op de vingers moeten tikken.
De wieg van het overgrote deel van de geborenen in dit land alsook van het overgrote deel van de overige bewoners die zich intussen hier hebben gevestigd, hebben hun liefde voor Suriname menigmaal getoond. Het heeft geen zin hen  tot vervelens toe, in herhaling, in een constante leuze nog langer te vragen van het land te houden. De liefde is er lang vóór deze nieuwe leiding een feit werd. Wat het Surinaamse volk op zijn beurt vraagt, is slechts een bewuste goede leiding van en voor het land, voor ons allen en dan ook allen zonder uitsluitsel van politiek andersdenkenden. Die andersdenkenden vragen eveneens om in alle rust de gelegenheid te krijgen ook hun bijdrage naar vermogen te leveren. Wie met aandacht geluisterd heeft naar de oudjaarsrede van de voorzitter van de  VHP, moet tot de nuchtere conclusie zijn gekomen dat het zogenaamde doe-jaar van de huidige regering niet aan de verwachtingen heeft voldaan. Door de uitleg van de spreker kon men weer al de mislukkingen stuk voor stuk voor de geest halen. Het was meer een jaar van verdeling van de eenheid onder de  Surinamers nagenoeg op elk gebied.
Ondanks het niet prettig valt over het gedrag van onze vroede vaderen naar huis te schrijven, is hun schadeloosstelling dankzij een oude regeling meegegaan met de ambtenarensalarisverhoging. Aan hun integriteit als hoogste orgaan van de Trias Politica-beleving wordt internationaal met argusogen gekeken.  Hun gedragingen in de toekomst, en dan vooral met betrekking tot het uiteindelijk te benoemen Constitutioneel Hof, worden nauwgezet gevolgd. Een gebeuren dat, gelet op de bekende strategische vertragingstactiek welke door deze regering wordt toegepast, nog een heel lange tijd op zich zal laten wachten. De jeugdige en onbezonnen enkelingen onder onze vroede vaders die slechts alleen blanken zien onder de grote groep betogers tegen de fel omstreden Amnestiewet, hebben binnenkort opnieuw de gelegenheid hun ogen goed de kost te geven.
Als rechtgeaarde Surinamer wensen wij,  onder een verbeterde leiding, het beste toe voor het gehele land, niet alleen in het komend jaar, maar tot in lengte van dagen.
Goed pad!

error: Kopiëren mag niet!