VHP-voorzitter Santokhi: ‘Doe-jaar is jaar van ontgoocheling geworden’

‘Als er gelet wordt op de realisering van het regeerbeleid, dan is het ‘doe-jaar’ van de regering Bouterse/Ameerali het ‘jaar van de ontgoocheling’ geworden. Wat in het bijna voorbije jaar allemaal gebeurd is in de Surinaamse politiek, daar is de Surinamer er niet vrolijker op geworden’, gaf de voorzitter van de VHP, Chandrikapersad Santokhi, zaterdag aan tijdens het jaarafsluitingsfeest van de partij. Het jaar 2012 kwalificeerde  de VHP-voorzitter als  het jaar van  ‘de gebroken kiezersbeloftes’.
In zijn terugblik wees de voorzitter op de grootschalige corruptie en onbehoorlijk bestuur van verschillende ministers in strijd met de principes van goed bestuur. Ook het falende huisvestingsbeleid werd aan de kaak gesteld. Verder gaf Santokhi de chaos van het onderwijsbeleid aan, die resulteert in tegenvallende schoolprestaties. Santokhi wees verder op de verruwing van de criminaliteit waarbij de aangiftebereidheid en tevredenheidsgraad van slachtoffers zorgwekkend zijn gedaald. ‘Perikelen met het milieu zoals kwikvervuiling bij de goudwinning, kaalkap en ook  de toenemende verkeerscriminaliteit baren de samenleving  grote zorgen’, zei Santokhi.
Santokhi markeerde de aanname van de amnestiewet in april als een absoluut dieptepunt voor de rechtsstaat. Verder uitte hij zijn ernstige bezorgdheid uit over  de minachtende bejegening van de rechterlijke macht door huidige regering. ‘Een zeer verkwistend buitenlands beleid, verslechtering van openbare dienstverlening en ondermaatse realisatie van gestelde beleidsdoelen kenmerken deze regering. Ondanks meerinkomsten en stabiliteit op macro-economisch gebied ontbreekt een behoorlijk sociaal-maatschappelijk beleid ten behoeve van  de kansarmen in de samenleving.’ De politicus gaf aan dat de VHP en haar NF-partners momenteel met deskundigen de gouddeals met de multinationals  diepgaand bestuderen.
Santokhi gaf in zijn terugblik aan dat de partij intern een transformatieproces van haar profiel heeft ingezet. ‘Wetenschappelijke activiteiten en sociale, culturele en maatschappelijke activiteiten zullen moeten bijdragen aan het vergroten van het draagvlak.’ Santokhi  gaf verder aan dat ook de interne herstructurering van de partij op kern-, ressort- en districtniveau op gang is gebracht. Verder is de partij bezig met het ontwikkelen van duurzaam beleid en een realistische toekomstvisie. In zijn vooruitblik gaf de voorzitter aan dat de partij zich heeft voorgenomen om ook in 2013 een diepere invulling te geven aan haar rol als te zijn meer dan een politieke partij.
Verder zal in het nieuwe jaar het actieplan 2013-2015 gefinaliseerd worden waarin alle activiteiten van de VHP voor de komende drie jaren zijn vastgelegd. De voorzitter  deelde mede dat de “Vision 2030 conferentie” die in januari zal worden georganiseerd door de VHP, beoogt om de toekomstige uitdagingen en bedreigingen voor de Surinamer in kaart te brengen. “Tenslotte zal de VHP klaargestoomd worden voor de volgende verkiezing en zullen wij moeten werken aan de verkiezingswinst en op basis hiervan het verkrijgen van de regeerverantwoordelijkheid. En dat doen wij op basis van ons motto: ‘zelf sterk en samen sterker’”, aldus de VHP-voorman.

error: Kopiëren mag niet!