Hoewel Suriname gestegen is op de Corruption Perception Index 2012 van Transparency International, blijft het gerekend worden tot een land waar corruptie hoogtij viert. Vorig jaar noteerde deze internationale organisatie ons land op de 100ste plaats met 30 punten, dit jaar staan we als 88ste met 37 punten. Hoe lager de score, hoe corrupter zo’n land. Transparency International definieert corruptie als de mate waarin er in een land steekpenningen worden gegeven, misbruik wordt gemaakt van macht en in het geheim overeenkomsten worden gesloten, de zogenaamde onderhandse gunningen. Tweederde van de 176 gerangschikte landen halen een score onder de 50, wat betekent dat in zo’n land corruptie toch veel voorkomt.
De huidige regering is tijdens de afgelopen begrotingsbehandeling veel in het nieuws gekomen met zaken waar er mogelijk corruptie is geweest. Vooral de oppositie maakte gewag van onder andere zaken als de levering van computers voor het ministerie van OW door een bedrijf gerund door de zoon van de minister, meer dan 86.000 ha aan houtkapconcessies gegeven aan onderminister Mahender Gopi, 600.000 ha bos uitgegeven aan John Sew A Tjon ten behoeve van exploratie naar mineralen en het herinrichten van het William Kraanplein door OW ten behoeve van een particuliere stichting,
In de regio is Barbados het minst corrupte land. Met een score van 76 behoort Barbados tot de toplanden op deze index. Het Caribische eiland staat op de 15de plaats. Bahamas en St. Lucia doen het ook bijzonder goed met een gezamenlijke 22ste plaats en een score van 71. St. Vincent (36ste) en Dominica (41ste) scoren ook goed. De corruptie in de regio begint hoogtij te vieren op Trinidad, dat op de 80ste plaats staat met een score van 39. Jamaica staat 83ste met 38. Guyana doet het slecht met de 133ste plek en een score van 28. Haiti zit in de onderste regionen (165ste plaats) met een score van 19.
De landen waar er relatief bijna geen corruptie bestaat, zijn Denemarken, Finland en Nieuw Zeeland. Met een score van 90 zijn ze ‘clean’. Zweden, Singapore en Zwitserland zitten ook in de kopgroep. Ook Nederland zit al jaren in de top 10. Dit jaar is het Europese land gedaald van 8 naar 9.