Brandweer had drukke oudejaarsdag op Martin Luther Kingweg

De verschillende eenheden van het Korps Brandweer Suriname (KBS) hadden op maandag 31 december een heel drukke dag op de Martin Luther Kingweg. Vrijwel de gehele oudejaarsdag waren de loeiende sirenes van de brandweerwagens te horen. Soms voor een klein brandje, maar in de avonduren vooral om grote branden. Aan de Boschreitzweg is veel voorraad van Hi-Telcom verloren gegaan door brand op het bedrijfsterrein. Even verderop, in de omgeving van Handelmaatschappij Kuldipsingh, is het gezin Bhagola zijn woning kwijtgeraakt.
Rond 20.00 uur zagen bewoners van de omgeving Boschreitzweg de lucht rood kleuren. Men dacht eerst dat het om een bijzonder soort vuurwerk ging. Maar al snel werd de grote vlammenzee zichtbaar vanuit het emplacement van het telecommunicatiebedrijf Hi-Telcom. De dienstdoende bewaker ontdekte dat grote rollen telecommunicatiekabel in brand stonden op het openluchtterrein aan de achterzijde. De brand sloeg heel snel over naar de tientallen rollen die naast elkaar stonden. Buurtbewoners konden snel enkele gascilinders die in de buurt van de brand stonden, weghalen om erger te voorkomen. De eerste brandweerwagen arriveerde heel snel, maar kon weinig doen. Ook raakte ze snel door haar voorraad water heen. Het duurde meer dan 3 kwartier voordat de grote watertruck ter plekke arriveerde.
Het terrein van Hi-Telcom, waar vroeger City Motors was gevestigd, is omringd door een grote muur. Deze voorkwam dat de vlammen oversloegen naar de woningen van de Mohamed Hatimweg, die enkele meters verwijderd is van de muur. Het gebied is dichtbevolkt. Zo’n 30 meters verder stond een aantal olietransportwagens geparkeerd van een ander bedrijf. Ook de woningen grenzend aan de Highway bleven gespaard door de hoge muur. De bewoners namen het zekere voor het onzekere en begonnen met emmers water en tuinslangen hun woningen nat te maken. Even dreigde de brand toch over te slaan naar een  woning, toen een deel van de schutting door de hitte neerstreek. Het gegil van de bewoners was tientallen meters verder te horen. Intussen kwam de brand via de rollen kabels naar voren en naderde een opslagtank met diesel. De hard werkende brandweer kon voorkomen dat de brand deze bereikte. Tot 01.30 uur, terwijl we intussen in 2013 waren, waren de manschappen nog bezig om het vuur helemaal te doven.
In de ochtenduren ontstond er weer een vlammenzee in het afgebrande gedeelte. De brandweer moest weer uitrukken om deze te blussen. Op verschillende plaatsen zijn delen van de muur door de enorme hitte gevallen. Er was een doordringende geur van verbrand rubber waar te nemen. Wat de oorzaak is van deze brand is niet bekend. Neergestreken vuurwerk op de rollen kabels is de meest voor de hand liggende oorzaak.
Terwijl de brandweer bezig was met de brand van Hi-Telcom, was er tegen 22.00 uur een paar kilometers verder wederom een melding. Hier stond de houten woning van het gezin Bhagola, bestaande uit drie volwassenen en twee kinderen,  in brand. Het huis was binnen de kortste keren afgebrand. Het gezin is zijn weinige bezittingen kwijt. De oorzaak van de brand is naar zeggen van de bewoners mogelijk een kortsluiting. Het gezin Bhagola ‘voorzag’ nog twee andere woningen op het erf van stroom.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!