Onderminister Gopi krijgt 86.000 hectare concessie cadeau

Onderminister Mahender Gopi
De onderminister van het ministerie van Regionale Ontwikkeling, Mahinder Gopi, tevens secretaris van president Desire Bouterse, heeft in totaal 86.000 hectare aan concessie cadeau gehad. Deze onthulling deed NPS-parlementariër Arthur Tjin-A-Tsoi gisteren tijdens de begrotingsbehandeling in DNA. Hij bleek ook nog het KKF-uittreksels te hebben waaruit blijkt dat Gopi directeur is van Exotic Wood NV en Brotim NV. De concessies behoorden Bruynzeel Houtmaatschappij Suriname toe. Deze waren eerder aangevraagd door Investment & Development Corporation Suriname NV (IDCS). Één van de bedrijven die onder beheer staan van de IDCS, is Bruynzeel. Tjin-A-Tsoi merkte op dat Bruynzeel op 19 maart 1998 een aanvraag heeft ingediend ter verlening van 3 concessies, waarvan het concessierecht op 30 november 1998 is vervallen. Toen het staatsbedrijf Bruynzeel werd overgedragen aan IDCS, heeft laatstgenoemde de aanvraag van Bruynzeel ook overgenomen. Op 23 februari 2011 heeft ICDS een concessieaanvraag ingediend voor terreinen in het district Sipaliwini, ten westen van de Coppenamerivier en aan weerszijden van de rijweg naar Apoera, bekend als ‘terrein 435c’ en ongeveer 38.000 hectare groot. Er is toen ook een aanvraag gedaan voor een terrein van ruim 42.000 hectare (nummer 503), gelegen in het district Sipaliwini ten oosten van de Falawatrarivier en aan weerszijden van de rijweg naar Apoera. Een derde aanvraag was ingediend voor een terrein van 5.000 hectare (nummer 55), wederom gelegen in het district Sipaliwini ten zuiden van de rijweg naar Java en ten oosten van de Tempatikreek. Dit verzoek van ICDS is volgens Tjin-A-Tsoi met een positief advies van Stichting Bosbeheer en Bostoezicht doorgeleid naar de Raad van Ministers voor behandeling. ‘Zijn de concessies op de terreinen, zoals aangevraagd door ICDS, aan hen verleend? Zijn de terreinen no 55 en 435, die onderdeel zijn van ICDS, in concessie uitgegeven aan Exotic Wood NV waarvan Gopi de directeur is? Is het terrein no 503, dat onderdeel is van ICDS, in concessie uitgegeven aan Brotim NV, waarvan de directeur Gopi is?’, vroeg Tjin-A-Tsoi aan de regering.
De NPS’er vraagt zich af waarom de aanvraag van ICDS is ingepikt door Gopi. ‘Worden alleen aan hen die heel dichtbij de president zitten, overnight concessies verstrekt?’ Hij vroeg ook of bij de aanvraag van Gopi een investeringsplan is ingediend en/of het parlement daarover kan beschikken. Ook vroeg hij of er bankgaranties zijn overlegd ter ondersteuning van het investeringsplan. ‘Hoe moet een door deze regering ingesteld instituut als ICDS de ontwikkelingsdoelen van deze regering helpen realiseren als dezelfde regering haar de tools ontneemt?’, aldus Tjin-A-Tsoi. De vergadering moest na de onthulling op verzoek van de fractieleider van de Megacombinatie, Ricardo Panka, worden geschorst, zodat de overige parlementariërs inzage konden krijgen in de documenten. De regering moet zo gauw als mogelijk duidelijkheid geven in deze kwestie.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: