Nationale Veiligheid zal CTU-leden straffen indien schuldig

Het bureau Nationale Veiligheid van het kabinet van de president zal tegen de CTU-leden disciplinaire sancties treffen indien na onderzoek mocht blijken dat ze zich schuldig hebben gemaakt aan feiten die in de pers zijn verschenen. Dit laat Nationale Veiligheid weten in een persbericht. De Counter Terrorism Unit (CTU) valt onder dit bureau van het kabinet. Het bureau wil zijn spijt betuigen en zijn verontschuldigingen aanbieden indien komt vast te staan dat het één en ander zich werkelijk heeft voorgedaan.
Afgelopen weekend hebben vermoedelijk twee leden van de CTU zich ernstig misdragen. Ze hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag een burger uit zijn wagen gesleept, hem onder schot gehouden en hem met de dood bedreigd. Toen de burger aangifte deed op het bureau Keizerstraat, kwamen twee agenten op onderzoek uit. Tegen die tijd waren de CTU-leden aan de Waterkant. Die behandelden de politieagenten onheus en probeerden weg te rijden. Toen ze geblokkeerd werden door een prowagen, reden ze in op één van de agenten. Later in de ochtend maakten de mannen ook nog een aanrijding.
Het bureau Nationale Veiligheid stelt dat elke landsdienaar, ongeacht discipline, functie of rang, zich dient te houden aan de in Suriname geldende wettelijke regelingen, waaronder het Wetboek van Strafrecht. ‘De politie, als instantie met algemene opsporingsbevoegdheid belast, heeft in het kader van de handhaving van de openbare orde, rust en veiligheid en bij eventuele overtreding van strafbepalingen, de bevoegdheid om elke Surinamer staande of aan te houden. Als het om een militair gaat, moet deze overgedragen worden aan de militaire politie voor verdere vervolging.’
Intussen is bekend geworden dat de twee en nog een andere lid, allen militairen, zijn aangehouden door de Militaire Oolitie. De MP is bezig met verhoor en verdere onderzoek in deze zaak.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: