Zevende kinderhartmissie succesvol afgesloten

De zevende kinderhartmissie is een succes geworden. Dit zei Antoine Brahim, directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), gisteren tijdens een persconferentie waarbij de resultaten van de zevende kinderhartmissie, die gisteren werd afgesloten, werden bekendgemaakt. 11 kinderen zijn geopereerd en bij 1 kind is gekatheteriseerd. Deze complexe en intensieve hartoperaties zijn gedaan in een periode van 7 werkdagen. Het totaal aantal kinderhartoperaties is sinds 2005 op 88 gekomen. Volgens Brahim hebben 12 kinderen hoogwaardige, kwalitatieve cardiologische en hartchirurgische zorg gekregen, met ondersteuning van het professionele Lumc-team en het AZP-team en ook enkele verplegenden van andere ziekenhuizen.
Met deze missies werd in 2005 begonnen nadat de zogenaamde RLA (Regeling Laag Frequente Aandoeningen) was stopgezet in 2004. Onder de RLA-regeling werden in de periode 1981- 2004 kinderen met een hartaandoening geopereerd in Nederland ten laste van de verdragsmiddelen. Na ruim 1 jaar werden in 2005 kinderen voor het eerst in Suriname geopereerd, m.n. door de succesvolle samenwerking tussen het AZP/ Thorax Centrum Paramaribo (TCP) en het Leids Universitair Medisch Centrum (Lumc).
Brahim gaf op vragen van journalisten te kennen dat deze zevende missie dichtbij de SRD 110.000 heeft gekost. Volgens de AZP-directeur zijn de kosten van het Lumc–team (11 specialisten en verpleegkundigen) niet bijberekend. ‘Zij hebben zich belangeloos en nota bene in hun vrije tijd ingezet voor deze missie. ‘Onze kinderen konden wederom in hun eigen land worden geholpen, en dat is behalve vanwege de financiële voordelen ook voor de genezing en de revalidatie van onschatbare waarde.’ Ook dr. Dave Koolbergen, kinderhartchirurg, en cardioloog Glenn Oehlers gaven te kennen dat het belangrijk is dat kinderen in hun eigen vertrouwde omgeving worden behandeld. Een hartoperatie is een heel traumatische ervaring.’
Brahim gaf verder te kennen dat door deze samenwerking beide teams (Lumc en AZP) weer in staat zijn geweest om van gedachten te wisselen over nieuwe ontwikkelingen op vakterrein en konden zij weer ervaring opdoen bij de voorbereiding, de operaties en de nazorg van high risk en high tech ingrepen van zuigelingen tot jonge tieners.
Brahim sprak gisteren vol trots over het TCP. ‘Een van de uitschieters en “best practices” bij het AZP is ons Thorax Centrum Paramaribo, dat een voorbeeld is vanwege de hoogwaardige kwalitatieve gezondheidszorg, de moderne faciliteiten en apparatuur en de dynamische en proactieve leiding en medewerkers. Een afdelinkje cardiologie is in de afgelopen 25 jaren uitgegroeid tot een modern Thorax Centrum; een Centre of Excellence in de regio, waar wij vanzelfsprekend erg trots op zijn.’ Ook Oehlers sprak lovende woorden aan het adres van het Thorax Centrum. ‘We willen kijken of we een centrum voor de regio kunnen worden’, aldus Oehlers.
Widjai Ganesh

error: Kopiëren mag niet!