Dinsdag opening cassavefabriek Para

De opening van de NV Innovation Agro Processing (IAP) vindt dinsdag plaats in het district Para. Dit maakte minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken (Buza) gisteren bekend in de DNA. Deze cassavefabriek is opgericht door Kamla Madho en Robert Power. Madho is de partner van Buza-minister Lackin. Ze hebben samen US$ 1 miljoen geïnvesteerd in dit project, welke in de omgeving van het Jan Starke Opleidingscentrum (Zanderij 1) staat. De fabriek heeft een verwerkingscapaciteit van 30 ton cassave per dag.
Lackin noemde dit project een van de successen die de regering Bouterse/Ameerali heeft bereikt met haar economische diplomatie. De DNA-leden Rachied Doekhie en Amzad Abdoel juichen dit project ook toe. Abdoel vroeg de minister bekend te maken wat het multipliereffect zal zijn van deze fabriek. ‘Hoeveel cassave zal er verwerkt worden, hoeveel mensen zullen werk vinden, hoeveel leveranciers van cassave zullen er zijn en wat zullen de meeropbrengsten voor het land zijn.’ Volgens Lackin wil men met deze fabriek ook de import van cassavemeel indammen, door het zelf te produceren. De vraag naar cassavemeel en bijbehorende producten in de wereld is groot.
De oprichters van dit project hebben een breed draagvlak gecreëerd voor dit project in het land. Vrijwel in alle districten zijn er workshops en lezingen gehouden over dit project. Daarbij zijn aspecten als hoe men moet planten en aanleveren uitgelegd. De Surinaamse landbouwers staan positief tegenover dit project. Uit Saramacca alleen zijn 75 boeren bereid cassave te planten voor dit bedrijf.
Asha Gajadien-Bhagwat
 

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: