Buza-minister Lackin: ‘Tenminste verkopen wij gebakken lucht’

‘Tenminste verkopen we gebakken lucht. Het is hen niet eens gelukt om gebakken lucht te produceren.’ Dit waren de woorden van minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken gisteren tijdens de tweede ronde van de begrotingsbehandeling richting de vorige regering. Het buitenlands beleid van Lackin werd door de oppositie bestempeld als gebakken lucht. Op zijn beurt gaf Lackin met voorbeelden aan wat de ‘gebakken lucht’ Suriname heeft opgebracht tijdens deze regeerperiode.
Lackin haalde aan dat het de vorige regering niet gelukt is om een vliegverbinding tot stand te brengen tussen de buurlanden Guyana en Frans-Guyana. ‘Wij hebben dat wel gedaan. Er zijn nu vluchten van en naar Cayenne en Georgetown’, zegt hij. ‘Een ander voorbeeld is dat wat de anderen in 25 jaar Caricom niet hebben kunnen doen, wij wel hebben gedaan. Dat is komen met een nieuw idee en innovatie, welke omhelst is door alle Caricomlanden. Dat is de Caricom Enterprise, welke is uitgegroeid tot de Celac Enterprise. Hier komen projecten uit die met name de private sector ten goede zullen komen.’
Lackin haalde ook het punt aan, waarbij de VHP’er Chandrikapersad Santokhi de Buza-minister beschuldigde te gaan bedelen in China. ‘Wat ik bij mijn aantreden op dit ministerie heb aangetroffen, zijn de enorme grants van China die daar lagen, maar waarvan er geen cent is gebruikt. Wij hebben wel projecten kunnen halen uit de grants’, vertelde Lackin. Zo noemde hij een voedselverwerkingsfabriek welke op Bomapolder in het district Wanica komt te staan, een project van US$ 2,5 miljoen voor kassen ten behoeve van de agrarische sector in Saramacca en een moderne cassavefabriek in Para. De opening van deze cassavefabriek vindt dinsdag plaats. Volgens Lackin zullen de machines getest worden.
NF-fractieleider Radjkoemar Randjietsingh vroeg de minister voor de zoveelste keer of er een bedrijfsplan is voor deze projecten. ‘Is er uitgerekend hoeveel de kostprijs zal zijn van de producten en/of het concureerbaar is tegen wereldprijzen. Wat gaat het de mensen van de omgeving van de fabriek opleveren’, vroeg Randjietsingh. ‘Maar hierop kan ik nog steeds geen antwoord krijgen.’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: