Politieman in knevelarijzaak veroordeeld tot 3 maanden cel Veroordeelde gaat in hoger beroep

Kantonrechter Alida Johanns achtte het bewijs geleverd tegen de politieman, Sharvin Dassasing, die terecht stond wegens knevelarij. De veroordeelde heeft als politieman gelden aangenomen van een Braziliaan die hem noch de Staat iets schuldig was. De veroordeelde had tijdens zijn verhoor bij de politie aangegeven dat hij US$ 200 van een Braziliaan in ontvangst had genomen, om zijn paspoort in orde te maken.
De openbare aanklager had een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk, met aftrek geëist. De officier van justitie, Duncan Nanhoe, achtte het bewijs geleverd. Hij gaf aan dat de verdachte zelf bij de politie zijn betrokkenheid heeft bekend. Hij verklaarde dat hij US$ 200 had aangenomen om bescheiden van een Braziliaan in orde te maken. De openbare aanklager gaf aan dat er geen bewijs is met betrekking tot een kwikdeal, waarbij de politieagent ook in de fout zou zijn gegaan door zich op een bepaalde manier in de zaak te mengen. Er zou sprake zijn van misbruik van gezag. Een Braziliaan deed aangifte tegen een politieman die hem zou hebben benadeeld.
Advocaat Dwight Kraag vond de tenlastelegging cumulatief: het kon of knevelarij of misbruik van gezag zijn. Ook is de spiegelconfrontatie volgens de verdediging niet correct aan toe gegaan. Hij verzocht de rechter om de verdachte van de gehele tenlastelegging vrij te spreken.
De magistraat achtte voldoende bewijs aanwezig om de politieman te veroordelen. Zij stelde de retorische vraag wie voor de orde en veiligheid van de samenleving zal zorgen indien politieagenten zich schuldig gaan maken aan zulke strafbare feiten. Zij legde Dassasing een straf op van 6 maanden, waarvan 3 voorwaardelijk met aftrek en een proeftijd van 3 jaar. Dassasing heeft de straf reeds in voorarrest uitgezeten. Hij mocht gisteren naar huis. Advocaat Dwight Kraag geeft aan Dagblad Suriname te kennen dat zijn cliënt in hoger beroep gaat tegen het vonnis.
Saskia Bandhan           

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: