Regering parkeert plan doorlichting staatsbedrijven

Het plan van de regering Bouterse/Ameerali om de staatsbedrijven door te lichten, is blijkbaar in de ijskast gestopt. Er is geen haan die er nu naar kraait. Vicepresident Robert Ameerali maakte 2 jaar geleden met veel fanfare bekend dat de regering het mes erin zou zetten. Directie en staf van parastatale bedrijven zouden salarissen toucheren van US$ 20.000 per maand en in totaal 20-25 maanden salaris per jaar opstrijken. Een accountantsbureau zou op last van de regering eerst beginnen de bedrijven EBS, Telesur, SLM en Havenbeheer door te lichten. De functies van de bedrijven zouden worden aangegeven alsmede de salarissen die daaraan zijn gekoppeld. ‘Die ordening is tot nog toe uitgebleven’, zegt Nieuw Front-assembleelid Arthur Tjin A Tsoi aan Dagblad Suriname. ‘Dat zijn we na 2.5 jaar al gewend van deze regering. Er wordt beloofd en gepraat, maar niets wordt uitgevoerd. Er treedt geen verbetering of verandering van de situatie op.’
Tjin A Tsoi heeft ten aanzien van het departement Financiën de minister om opheldering gevraagd over het bedrag van SRD 7 miljoen voor het IDCS- instituut. ‘Er zijn nooit accountancyverslagen gepresenteerd van dit instituut.’ Tjin A Tsoi is benieuwd of de bewindsvrouw antwoord zal geven op zijn constatering.
BEP-assembleelid Ronny Asabina zegt over de uitgebleven ordening in de parastatale  bedrijven, juist te merken dat aan  de directeur van het AZP een ‘koninklijk salaris van SRD 60.000 per maand’ wordt gegeven. ‘Ook die van het Streekziekenhuis Nickerie verdient in vergelijking met de directeur van het ‘s Landshospitaal een torenhoog salaris van SRD 30.000. Wanneer het de vp goed uitkomt, geeft hij een hoog salaris. In een ander geval heeft hij er moeite mee.’ Volgens Asabina is dit duidelijk het bewijs dat het schort aan behoorlijk bestuur. ‘Er is geen consistent en transparant beleid.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: