Regering laat donor ziekenhuis Brokopondo staan

De bouw van een ziekenhuis in het district Brokopondo heeft voor BEP-parlementariër Ronny Asabina even veel prioriteit als dat van Wanica. Het is voor de volksvertegenwoordiger onbegrijpelijk dat de huidige regering de donor van dit ziekenhuis nog steeds in de kou laat staan met haar donatie. In 2010 maakte goudmultinational Iamgold kenbaar de bouw van een ziekenhuis in het district te willen financieren. Het enige wat Suriname van zijn zijde moest doen is een geschikte locatie aanwijzen en de tekening op tafel leggen. Er is nooit meer iets hierover gezegd en gedaan. Asabina zegt geen moeite te hebben met de opzet van een streekziekenhuis in Wanica, maar vindt dat het binnenland gegeven de geringe kwaliteit van de medische zorg  in dit deel van Suriname, best wel een ziekenhuis verdient. ‘En dan te begrijpen dat het staatshoofd met zoveel fanfare de eerstesteenlegging gedaan heeft, terwijl het binnenland die primaire aandacht zou moeten krijgen.’
Volgens het assembleelid is het triest gesteld met de medische zorg in het binnenland. ‘De medicamentenvoorziening is schaars. Voor alles schrijven de artsen calpol voor. Er zijn geen medici permanent aanwezig in het gebied. Brokopondo heeft de beschikking over 1 arts, die om de 2 weken het district aandoet. De bewoners zijn voor geneeskundige hulp aangewezen op gezondheidsassistenten van de Medische Zending.’ Asabina zegt dat verzekerden van de Medische Zending, als zij de mogelijkheid hebben, hun kaart inruilen voor die van een andere zorgverlener.
Minister Michel Blokland van Volksgezondheid onderschreef in het parlement dat de bouw van de ziekenhuizen in Wanica en Albina momenteel prioriteit genieten. Het probleem van Brokopondio zou liggen in de beschikbaarstelling van medisch en verpleegkundig personeel.

error: Kopiëren mag niet!