Djwalapersad vindt Aziatisch huwelijkswetgeving goed

‘Het assembleelid Melvin Bouva moet aan alles behalve de Aziatische huwelijkswetgeving komen’, luidt de reactie van gewezen parlementsvoorzitter Indra Djwalapersad. Zij vindt dat er ook in het binnenland tradities zijn, waaraan niemand komt. Het lid Bouva heeft afgelopen dinsdag tijdens de begrotingsbehandeling het onderwerp ter sprake gebracht. Naar zijn mening worden kinderen door deze wet niet beschermd. Hij meent dat kinderen met de vastgestelde huwbare leeftijd in de schoolbanken thuis horen en niet als man en vrouw moeten leven.
Djwalapersad zegt dat zij ergens wel begrip heeft voor de constatering van Bouva. ‘Bij een Aziatisch huwelijk gaat het niet om het huwelijk van een jongen en meisje alleen. Wanneer het gaat om een traditioneel huwelijk, dan gaat het om één van de 16 sacramenten waarbij twee families aan elkaar worden verbonden. En de families beloven tijdens de huwelijksplechtigheid dat op momenten waar beiden in problemen geraken, ze een beroep kunnen doen op oudere leden van de familie of de oudere broer van de bruidegom.’ Volgens Djwalapersad treedt deze op als de beschermheer.
Djwalapersad heeft geen bezwaar wanneer het gaat om een Aziatisch huwelijk dat ceremonieel en religieus plaatsvindt en waarbij beide families akkoord gaan. Zij heeft wel moeite wanneer het gaat om een love marriage, waarbij een meisje van bijvoorbeeld 15 en een jongen van 17 bij wet trouwen. ‘Zij staan dan als het ware alleen en er is niemand die zich verantwoordelijk stelt voor het nieuwe koppel. Het kan dan eens fout lopen en zij worden dan aan hun lot overgelaten. Wanneer iemand van 15, 16 of 17 in het huwelijk treedt, dan beseft de religie dat het om kinderen gaat en daarom ouderen als beschermheren en beschermvrouwen optreden. Zij kunnen leunen op ouderen’, aldus de Sanatan Dharm pracharika (predikant).

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: