Ordening taxiwezen laat op zich wachten

De ordening van het taxiwezen laat op zich wachten. De voorganger van de huidige minister van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT), Falisi Pinas, was ook een voorstaander van de taxiwet. Eerder dit jaar gaf Pinas aan dat er een taxiwet in de maak was. Ook tijdens minister Richel Apinsa was er sprake van een conceptwet. De hoop op indiening van de wet door de minister is klein bij belanghebbenden. Glenn Ramadhin, voorzitter van de Vereniging van Taxihouders in Suriname (Vetahos), zegt dat kort na het aantreden van deze regering, de vereniging werd geconsulteerd. Zij kreeg inzage in het concept en gaf haar aanbevelingen en plaatste kanttekeningen. Na de consultatieronde heeft de vereniging nooit meer iets vernomen over het concept.
De vereniging was het niet eens met tal van zaken in het concept. Ramadhin geeft aan dat het taxiwezen in Suriname niet op basis van internationale standaarden geordend kan worden. Het taxiwezen in Suriname kan niet vergeleken worden met dat van Nederland of Amerika. De ordening zou volgens hem moeten plaatsvinden aan de hand van de locale situatie. ‘Zelfs de taximeter kan in Suriname niet op internationale standaarden werken’, zegt de voorzitter van Vetahos. ‘Suriname zal heel moeilijk aan de internationale normen kunnen voldoen. Ons taxiwezen draait op een heel andere manier dan wat de internationale standaarden eisen.’ Het concept zou daarom moeten worden herschreven.
‘In Suriname willen mensen graag via een taxibedrijf een taxi hebben, opdat zij de manager kunnen aanspreken bij een calamiteit. Dat is geen regel in Suriname, maar die regel wordt wel gehanteerd. Elk bedrijf heeft zijn eigen huishoudelijke regels, maar er zijn bedrijven die geen huishoudelijke regels hebben.’ Ramadhin zegt dat de ‘wilde taxi’s’ geen grote concurrentie vormen. ‘Het enige is dat zij op straat parkeren en gelijk wegrijden als zij een klant hebben, maar het hangt geheel van de klant af waar hij een taxi wil nemen.’
De voorzitter acht het toch van belang dat de taxiwet komt. ‘De taxibedrijven willen zelf ook ordening, omdat zij zich op geen enkele regel kunnen beroepen, als er wat gebeurt.’
 

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: