Onrust over instelling Constitutioneel Hof

De discussie rondom het functioneren van het Constitutioneel Hof is weer opgelaaid. Naar verluidt is de conceptwet voor het in te stellen Constitutioneel Hof afgerond. Deze moet nog goedgekeurd worden door de Raad van Ministers en gaat daarna naar de Staatsraad en De Nationale Assemblee.
Dit Hof is bedoeld om nieuwe en oude wetten te toetsen aan de Grondwet, zoals bijvoorbeeld de omstreden Amnestiewet, waarvan een wijziging gebruikt wordt om het proces van de decembermoorden tegen president Bouterse op te schorten. Vandaag zal de Krijgsraad het 8 Decemberstrafproces voortzetten. Dan zal auditeur militair Roy Elgin in de gelegenheid gesteld worden om de stand van zaken door te geven over de beantwoording van de rechtsvraag die gesteld was in het vonnis.
Onder juristen is bezorgdheid ontstaan over de instelling van dit college. De Grondwet schrijft voor dat de voordracht van de benoeming van de leden van dit hoogste rechtscollege door de president plaatsvindt en dat deze worden voorgedragen door De Nationale Assemblee. De vrees dat dit rechtsorgaan een politiek tintje krijgt, wordt ingegeven door de plotselinge Amnestiewet. Het heeft er veel van dat de invulling van dit college een politieke aangelegenheid is, waarin vooral loyalisten van de regering de overhand zullen hebben. Het feit dat uitsluitend de politieke partijen in de assemblee de kandidaten mogen voorstellen, zal onvermijdelijk resulteren in beïnvloeding van het Hof.
De voorbereiding van de conceptwet voor het Constitutioneel Hof heeft bovendien in alle stilte plaatsgevonden. Het heeft er veel van dat deze wet de laatste troef is van president Bouterse in het juridisch schouwspel, waarvan de Amnestiewet als een donderslag kwam en het getij voor de verdachten deed keren.

error: Kopiëren mag niet!