Bouva wil afschaffing Aziatische huwelijkswetgeving

Het DNA-lid Melvin Bouva heeft gistermiddag een zeer gedurfd en gevoelig onderwerp besproken in de tweede ronde van de begrotingsbehandeling. De NDP’er sprak in termen van het afschaffen van de Aziatische huwelijkswetgeving. Hij pleitte met name voor het optrekken van de huwbare leeftijd tot wat in de wereld gangbaar is, te weten 18 jaar, voor zowel de mannen als vrouwen. De Aziatische huwelijkswetgeving noemt als huwbare leeftijd voor jongens 17 jaar en voor meisjes 15 jaar. Wat de voormalige rechtenstudent het meest hindert in deze wetgeving, zijn de leeftijden van 15 en 17 jaar. ‘Iemand van 15 jaar is geen vrouw, maar hoort in de schoolbanken thuis. Deze wet beschermt kinderen niet. Het laat kindermishandeling en het vertrappen van kinderrechten op een legale manier toe. Deze wetgeving stimuleert tienerzwangerschappen en laat ouders hun kinderen verkopen aan rijke mannen’, zei hij verwijzend naar het rapport over kinderrechten.
In het rapport wordt het hebben van seksuele gemeenschap op de leeftijd van 15 jaar gezien als een vorm van kindermishandeling. In het rapport wordt ook aanbevolen dat Suriname de leeftijd tot het aangaan van huwelijken moet optrekken naar wat gangbaar is in de wereld. ‘Ik weet dat dit onderwerp zeer gevoelig is.’ Bouva kreeg ondersteuning van de fractieleider van Megacombinatie, Ricardo Panka. Hij zei dat in de DNA wetten worden geslagen voor alle lagen in de samenleving en ter bescherming van alle burgers in de samenleving. Panka stelde voor dat Bouva dit punt bespreekt in Megacombinatie-verband, zodat de coalitie met een weloverwogen standpunt kan komen.
VHP-assembleelid Mahinder Rathipal reageerde op het gestelde door Bouva. ‘In geen geval stimuleert deze wet tienerzwangerschappen. De Aziatische huwelijkswetgeving heeft goed gefunctioneerd. Het heeft met de legalisatie juist grotere maatschappelijke problemen voorkomen. Ik zie niet in hoe deze wet in strijd is met omstandigheden in de samenleving’, zei Rathipal. NDP-parlementariër Amzad Abdoel ondersteunde Rathipal. Hij vroeg zich af of in het rapport waarnaar Bouva refereert, rekening is gehouden met de verschillende culturen en gewoontes in ons land. En wie zegt dat met het afschaffen van de Aziatische huwelijkswetgeving tienerzwangerschappen zullen afnemen’, zei Abdoel. ‘Volgens de wet mogen 16-jarigen al seks hebben, moeten we dit ook optrekken naar 18 of 20 jaar’, vroeg hij.
‘De geachte spreker moet het Kinderrechtenverdrag volledig weergeven, als hij daarover praat. Volgens dit verdrag is een kind een ieder jonger dan 18 jaar, tenzij ze via een of andere wet, in deze de huwelijkswet, eerder de meerderjarigheid bereikt’, legde VHP-lid Chandrikapersad Santokhi uit. ‘Een meisje van 15 jaar dat getrouwd is, is niet meer minderjarig.’ NDP-DNA-lid Andre Misiekaba verduidelijkte dit punt ook aan Bouva. Harish Monorath van Nieuw Suriname stelde dat cultuurtechnisch Suriname anders is dan andere landen. ‘Unificatie is belangrijk, maar Suriname verschilt veel met de situatie in het buitenland. In ons land moet je 18 jaar zijn om je rijbewijs te behalen en 21 jaar om een bankrekening te openen. In andere landen zijn deze zaken uniform. Cultuurtechnisch heeft de Aziatische huwelijkswetgeving wel goed gewerkt’, zei Monorath. Radjkoemar Randjietsingh van de VHP vroeg aan Bouva of hij wel een studie heeft verricht met betrekking tot het aantal voorvallen in Suriname. ‘Is het een probleem?’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: