Lekhram Soerdjan: ‘Rijstboeren worden getart met incentives’

Volgens Lekhram Soerdjan zijn de rijstboeren van Nickerie het wachten op de beloofde incentives beu. Voorzitter van het Rijstorgaan van het kabinet van de president, Badrisein Sital, heeft meer dan een jaar geleden aan de rijstboeren de belofte gedaan dat de regering een incentive van SRD 130 per ha ingezaaide padie aan hen zou uitkeren. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft hierna zelfs een registratie gehouden onder de boeren van wie in aanmerking zou komen. Volgens Soerdjan is al een jaar voorbij en hebben de boeren nog niets gezien. ‘Voorzitter, de boeren worden getart met de belofte. Terwijl er een groot feest gepland is, lijden de boeren verlies in de rijstsector’, zei Soerdjan gisteren in het parlement tijdens de begrotingsbehandeling.
Het verhaal van de incentives bracht onenigheid tussen Sital en LVV-minister Hendrik Setrowidjojo. Sital beschuldigde Setrowidjojo ervan het besluit van het kabinet om SRD 130 uit te keren aan de boeren per hectare niet uit te voeren, terwijl het geld al gereserveerd was op de begroting. De minister reageerde door te zeggen dat hij geen enkele opdracht had gekregen van het kabinet om uit te betalen. De boeren hebben de incentives tot heden niet ontvangen.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!