Geslaagden lassersopleiding Staatsolie en SAO internationaal gecertificeerd

Dertig geslaagden van de lassersopleiding die door Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. en de Stichting Arbeidsmobilisatie (SAO) wordt verzorgd, zijn door Lloyd’s Registers en Det Norske Veritas gecertificeerd.
De certificering houdt in dat de geslaagden volgens internationale standaarden gekwalificeerd zijn om complexe stalenpijpverbindingen en constructielaswerkzaamheden uit te voeren. De testwerkstukken van de cursisten zijn bij Schielab in Nederland onder toezicht van Lloyd’s Registers en Det Norske Veritas aan mechanische testen onderworpen.
De dertig personen zijn afkomstig uit een groep van 65 die op basis van vastgestelde criteria geselecteerd waren voor de lassersopleiding. Staatsolie en de SAO sloten in januari 2012 de overeenkomst tot het opzetten van de opleiding tot gecertificeerde lasser (niveau 4 of 6 G lassers). Met deze training wil Staatsolie bijdragen aan de beschikbaarheid van gekwalificeerde lokale vaklui tijdens de constructiefase van haar nieuwe raffinaderij.
Inmiddels is het proces opgestart om de groep gecertificeerde lassers onder te brengen bij de verschillende (onder)aannemers die constructiewerkzaamheden verrichten op het raffinaderijproject van Staatsolie. Deze lassers doen wat koolstofstaal betreft, kwalitatief niet onder voor hun gecertificeerde collega’s in met name Europa en de VS. De volgende stap is om deze lassers te certificeren om met roestvaststaal en chroom-/molybdeenstaal, dat ook in de nieuwe raffinaderij zal worden verwerkt, om te kunnen gaan.
Lloyd’s Registers en Det Norske Veritas, beide uit Nederland, zijn gespecialiseerd in het adviseren en certificeren van werkers in de staalconstructiesector wereldwijd. Lloyd’s Registers heeft in het jaar 2000 de lassers die hebben gewerkt aan de pijpleiding van Tout Lui Faut naar Paranam gecertificeerd.

error: Kopiëren mag niet!