Monster blijft op de schappen

Een meisje van 14 is overleden aan een hartaanval na twee blikjes Monster energydrank gedronken te hebben. Een autopsie onthult dat de tiener uit Hagerstown, Maryland (USA), stierf aan een hartritmestoornis ten gevolge van cafeïne giftigheid (caffeine toxicity). Het hart werd belemmerd om het bloed rond te pompen. De Food and Drug Administration (FDA), de openbare gezondheidsdienst van de VS, rapporteert dat mensen ook bijwerkingen kregen nadat ze de Monster energydrank hadden gebruikt. De 24 ounce-blikjes bevatten 240 milligram cafeïne of zeven keer meer dan de cafeïne in een 12-ounce cola. De lijkschouwer vond ook dat het meisje een erfelijke aandoening had die de bloedvaten konden verzwakken.
In Suriname is de Monster energydrank ook verkrijgbaar. De importeur in Suriname, DTS Trading, zegt bij monde van marketing manager Shannon Lie-Ong dat zij nog geen maatregelen hebben getroffen wat de import van ‘Monster Energy’ betreft. Volgens hem is het algemeen bekend dat het gebruik van teveel energydrank niet goed is voor het menselijk lichaam. “Het staat ook op alle blikken vermeld hoeveel op dagbasis gebruikt kan worden.” Lie-Ong zegt dat het ook voor andere dranken geldt, zoals cola en andere energydranken. “Want als je ook teveel cola drinkt in een bepaald tijdsbestek, heb je hetzelfde effect.”
De berichtgeving is voor het bedrijf niets nieuws. In de afgelopen jaren zijn er zeker 25 van zulke berichten geweest. Lie-Ong zegt dat in geen van de rechtszaken die in Amerika zijn aangespannen tegen Monster, er bewijzen zijn geleverd dat het product schadelijk is geweest bij normaal gebruik. Er is duidelijk op het blik aangegeven dat bij teveel gebruik er effecten kunnen optreden. De drank zal niet van de schappen gehaald worden zolang dat niet bij wet wordt geëist.
Energydranken zijn een gebottelde mengelmoes die meestal vruchtensap bevat met een onbepaalde  hoeveelheid kruidenextracten, gecreëerd om je een fysieke dan wel mentale oppepper te geven, legt voedseltechnoloog Ricky Stutgard uit. Sommige energydranken worden “sport drinks” genoemd. Die bevatten grote hoeveelheden cafeïne, suiker, mineralen en vitamines. Enkele substanties die energydranken bevatten, zijn onder ander cafeïne (gelijk aan de hoeveelheid van 2,5 cokes), guarana (cafeïne-soort stimulerend middel uit Brazilië), efedrine (stimulerend middel) en taurine (stimulerend middel). Overmatig gebruik van energydranken kan schadelijk zijn voor het menselijk lichaam.

error: Kopiëren mag niet!