Stoomcursus voor rookies Lyco II

De eerstejaarsstudenten van klasse 410 van het Ewald Meyer Lyceum, meer bekend als Lyco II, kregen in het kader van hun 2-daagse introductie op de school de opdracht om zich gedienstig te maken in het ‘s Lands Hospitaal (LH). Enthousiast kwam de groep van 21 studenten vrijdag met hun tuingereedschappen bij LH aan. De jongemannen wisten niet hoe ze het hadden toen ze de opdracht van het hoofd van de Kinderafdeling, zuster Judith Daniels, te horen kregen. “Psst, psst  is het geluid dat jullie op de hoeken voor de meisjes maken toch? Jullie gaan leren om een pamper bij kinderen te verwisselen.’ Het was duidelijk te zien en ze beaamden het ook dat geen van hen ooit zo een handeling had gepleegd. Bijgestaan door het personeel van de afdeling controleerden ze de vochtigheid van de pamper of deze verwisseld moest worden.
Onder het toeziend oog van enkele bezoekende ouders deden de rookies van Lyco II hun eerste ervaring op dit gebied op. Jim Westfa (17) vond het achteraf interessant. ‘Het laat je toch wel dieper nadenken over je toekomst en dingen in het leven’, zegt hij. Jahmai Yard (18): ‘Het is een hele ervaring. Dit heb ik nooit eerder gedaan. Ik heb eerder niet van kinderen gehouden, maar mijn beeld hierover is nu gewijzigd.’ De jongedames leerden ziekenhuisbedden opmaken, alsook babyvoeding klaarmaken. Praten tot het kind om hem of haar op zijn of haar gemak te stellen, is constant aan de studenten overgebracht. Ook Alicia Koning, die zowel geestelijk als lichamelijk beperkt is en eigenlijk sinds kort na haar geboorte door haar ouders en familie in de steek is gelaten en nu bijkans 4 jaar op de afdeling woont, kreeg aandacht van de studenten.
Consuella Awese (15) was begaan met de situatie van kind Koning en merkte op dat er liefde en aandacht nodig is. Patiënte Koning staat al lang op de wachtlijst van Huize Bethaljada omdat men vanwege personeelsgebrek haar maar niet kan overnemen. Het was duidelijk dat hetgeen de studenten meemaakten, hen heeft geraakt. Ook dat is voor hen iets om dieper te gaan nadenken over hun toekomst.  De opdracht van zuster Daniels had niet tot doel de jonge burgers goed voor te bereiden op eventuele tienerzwangerschappen, dan wel ze te confronteren met de realiteit en het dragen van verantwoordelijkheden als consequenties van onbedachtzame handelingen.  Voor docent Sharon Berkleef hadden de studenten geen betere opdracht kunnen krijgen. Ze blikte tevreden terug op de ruim anderhalf uur durende stoomcursus.
 

error: Kopiëren mag niet!