Emotionele kritiek

Zodra er iets ergs gebeurt in het land, valt het mij op dat er zoveel deskundigen in het land zijn. Zoveel, dat ik mij afvraag hoe het komt dat we zoveel jaren nog steeds op het niveau zijn waar we zijn. Ik vind het evenals vele anderen verschrikkelijk wat er aan de Zwartenhovenbrugstraat is gebeurd. Ik vind het verschrikkelijk voor al de slachtoffers, maar ik kan u in ieder geval wel aangeven dat de coördinatie bij zo’n grote brand absoluut niet gemakkelijk is en alleen goed kan plaatsvinden als er een coördinatiecentrum is voor alle eenheden die ingezet dienen te worden.
Als de coördinatie voor de brandweer uitgaat vanaf de meldkamer van de brandweer en die van de politie vanuit de meldkamer voor de politie en eventueel de ambulancedienst, dan is het einde zoek.
Ik moet u eerlijk bekennen dat het mij niet bekend is hoe de coördinatie hier aan toe gaat.
Ik ben 15 jaar lang werkzaam geweest bij de politie van Rotterdam Rijnmond en ik weet dat in dergelijke gevallen de coördinatie uitgaat van de politiemeldkamer en dan wel voor alle eenheden: politie / brandweer / ambulance / energiebedrijven / waterleveranciers, kortom alles.  Uit de vele kritieken heb ik kunnen opmaken dat er niet genoeg brandweermannen waren en dan weer dat zij die er wel waren niet goed hebben gewerkt en ga zo maar door. Ik kan u verzekeren dat in een dergelijk geval er direct een commandowagen dient te worden ingericht. Van daaruit wordt de meldkamer geïnformeerd over de stand van zaken en alles wat er nodig is.
Vandaag las ik in een dagblad dat er niet genoeg manschappen waren en/of brandweerwagens. Maar, je kan als overheid niet  “voor de zekerheid” maar extra mensen in dienst hebben want dat zijn hoe dan ook, overheidsuitgaven en dat kun je niet ongelimiteerd doen want dan is het einde zoek. De economische situatie van het gehele land moet ook in de gaten worden gehouden. Veel efficiënter is het, om goede afspraken te maken met bedrijven die in zo’n geval assistentie kunnen verlenen.
Het is mij bekend dat de firma Kuldipsing over een geweldige bluswagen beschikt. Zijn er vaste afspraken met dit bedrijf? Hoe is het gesteld met de brandweer van grote multinationals? Zijn daar afspraken mee gemaakt? Als bij wet wordt geregeld dat indien nodig gebruik wordt gemaakt van deze diensten van bedrijven dat moeten de bedrijven de mogelijkheid krijgen om met optische en geluidssignalen te rijden of onder begeleiding van een politievoertuig. Als de commandowagen, de meldkamer op tijd aangeeft dat de brand kan worden aangemerkt als ‘grote brand’ (dat is een code) dan kan de meldkamer direct Kuldipsing / Zanderij of andere bedrijven inschakelen. Wij zullen samen de sleutelrol moeten vervullen en dat is het verschil.
Ik begrijp al de emoties wel, maar ik zie graag dat we de realiteit niet uit het ook verliezen. Het probleem is niet aan de manschappen ter plaatse gelegen, want die werken onder een enorme druk en dus kan je van hen niet verwachten dat ze werken en coördineren. Ik denk dat het probleem te maken heeft met de infrastructuur. Is de centrale meldkamer politie berekend op een dergelijk geval? Mijn antwoord is ‘neen’.
Hoe is het met de infrastructuur in de stad? Woningen van hout staan op haast een meter van elkaar. Hoe zit het nou met de verantwoordelijkheid van eigenaren van leegstaande panden?
Als de centrale meldkamer van de politie goed was ingericht qua bemensing en infrastructuur en het systeem van commandowagen was aangeleerd dan was het mijns inziens niet zo erg geweest. Ik ben er van overtuigd dat een ieder die ter plaatse is geweest, zijn uiterste best heeft gedaan. Ik heb trouwens ook nergens iets van het NCCR vernomen. Waren zij wel op de hoogte?
Als je kritiek geeft op basis van emoties, dan is het niet opbouwend en het komt zo ondankbaar over, want u zult de indruk krijgen alsof niemand goed werk heeft geleverd. En dat is niet eerlijk. Bovendien stimuleert dat een andere keer weer niet tot werken.
 
Rebien

error: Kopiëren mag niet!